A murit cunoscutul compozitor grec Vangelis

A murit cunoscutul compozitor grec Vangelis
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică captivantă pentru filmul "Chariots of Fire" a câștigat Oscarul, a murit la vârsta de 79 de ani, a anunțat presa din Atena, potrivit Reuters. Melodia de pe coloană sonoră a filmului "Chariots of Fire" a fost una dintre cele mai cunoscute piese muzicale ale anilor 1980. Conform avocaților muzicianului, Vangelis a încetat din viaţă în cursul serii de marți, într-un spital din Franţa, cauza morţii nefiind precizată.

Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani, timp în care a produs peste 50 de albume, Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile.

Pe numele real Evangelos Odysseas Papathanassiou, Vangelis s-a născut în 1943, într-o localitate de lângă oraşul Volos. A fost un autodidact, refuzând lecțiile clasice de pian, iar cariera şi-a construit-o fără cunoștințe substanțiale de teorie muzicală. A plecat la Paris la vârsta de 25 de ani, unde a fost atras de sintetizatoarele electronice. A cântat şi pe scenă, dar s-a simțit confortabil doar în propriul studio de înregistrări, pe care l-a înfiinţat la Londra. Acolo a compus melodia pentru "Chariots of Fire", film care spune povestea triumfului unor atleți britanici la Jocurile Olimpice din 1924. Melodia, care i-a adus un premiu Oscar, a stat în fruntea topurilor muzicale mondiale săptămâni întregi. Succesul acesteia a umbrit alte compoziții ale sale, create pentru filme importante, precum "Missing", "Blade Runner" sau "1492: Conquest of Paradise".

Citit 885 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.