Ultimul tratat privind armele nucleare a fost suspendat

Ultimul tratat privind armele nucleare a fost suspendat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, în discursul adresat Parlamentului, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START (Noul START, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare.

Liderul de la Kremlin a mai spus că "unii oameni la Washington" se gândesc la reluarea testelor nucleare şi că, în consecinţă, Ministerul Apărării şi corporaţia nucleară ale Rusiei ar trebui să fie pregătite să testeze arme nucleare dacă va fi nevoie.

"În urmă cu o săptămână, am semnat un decret care plasează noi sisteme strategice terestre în serviciu de luptă. Au de gând să îşi bage nasul şi acolo sau ce? Şi cred ei că totul este atât de simplu? Ce, o să-i lăsăm înăuntru aşa, pur şi simplu?", a spus el.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 de lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018.

Citit 553 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2023 16:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.