Uniunea Europeană, primele achiziții comune de gaze naturale

Uniunea Europeană, primele achiziții comune de gaze naturale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uniunea Europeană (UE) intenţionează ca luna viitoare să facă primii paşi pe piaţa globală a gazelor naturale, sub forma unui grup de cumpărători, în încercarea de a coborî preţurile la energie, transmite Bloomberg.

Estimările iniţiale evaluează cererea blocului comunitar şi a celor trei state vecine la 24 de miliarde metri cubi pentru următorii trei ani, susţine vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. După ce licitaţia va fi lansată în luna aprilie, UE se aşteaptă ca primele contracte cu furnizorii din SUA, Orientul Mijlociu şi Africa să fie semnate undeva în jurul lunii iunie.

Achiziţiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl va folosi pentru a limita creşterea costurilor cu energia, declanşată de întreruperea livrărilor ruseşti, după invadarea Ucrainei. Chiar dacă în prezent preţurile de referinţă la gaze sunt cu mult sub valorile record atinse în luna august a anului trecut, ele alimentează totuşi inflaţia şi reduc competitivitatea companiilor europene, în cursa cu rivalii din SUA şi China.

Citit 400 ori Ultima modificare Marți, 07 Martie 2023 16:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.