Membrii unei rețele „orchestrate de Moscova”, arestați de poliție

Membrii unei rețele „orchestrate de Moscova”, arestați de poliție
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Poliţia din Republica Moldova a anunţat duminica aceasta, cu câteva ore înainte de o manifestaţie antiguvernamentală, că a arestat membri ai unei reţele "orchestrate de Moscova" cu scopul de a destabiliza ţara, transmit France Presse şi Moldpres.

În urma percheziţiilor efectuate sâmbătă seară, 25 de bărbaţi au fost interogaţi de anchetatori, iar şapte au fost reţinuţi, a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernătean, într-o conferinţă de presă. Un agent a reuşit să se infiltreze în grupul condus de un ruso-moldovean, a precizat el, citând ''zece ore'' de înregistrări video şi audio.

''Informaţiile despre implicarea grupărilor din Federaţia Rusă au fost confirmate, inclusiv de agentul nostru sub acoperire, care a intrat în contact cu persoana din Moscova, sub pseudonimul «Mayin Sandu», trimis la Chişinău pentru a efectua instruirile necesare. Acesta este un individ cu cetăţenie dublă, atât a Republicii Moldova, cât şi a Federaţiei Ruse, care în repetate rânduri şi-a schimbat numele. Acesta a sosit la Chişinău pe 9 martie pentru a stabili programul de mai departe. În urma acţiunilor de urmărire, implicit a înregistrărilor video, s-a aflat despre infiltrarea a zece grupuri, a câte 5-10 persoane, cu anumite însemne, responsabile de măsurile de destabilizare, cu o remunerare de circa zece mii de dolari per capita'', a spus Viorel Cernăuţeanu.

Autorităţile moldoveneşti au explicat că au acţionat după ce "au primit informaţii despre organizarea de către serviciile speciale ruseşti a unor acţiuni destabilizatoare pe teritoriul nostru prin intermediul unor demonstraţii".

Mai multe acţiuni de protest au început în capitala Republicii Moldova încă în toamna anului 2022. Problemele invocate de protestatari ţin de aspecte sociale, cum ar fi sărăcia, creşterea preţurilor, nemulţumirile faţă de guvernare ş.a., însă acestea nu au un caracter masiv, deoarece mai multe investigaţii au arătat că protestatarii participă nu din convingeri, ci contra plată, ceea ce compromite ideea de protest.

Partidul oligarhului pro-rus fugar Ilhan Şor a organizat mai multe mitinguri, pentru care este suspectat că a plătit participanţii. O nouă demonstraţie era programată pentru această duminică după-amiază în capitala Chişinău.

Republica Moldova, aflată anterior în sfera de influenţă a Rusiei, este condusă în prezent de autorităţi ferm orientate spre integrarea europeană.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.

Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a relatat agenția Reuters.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, citat de AFP.

SUA consideră că Rusia are în vedere mai multe „opţiuni pentru a slăbi guvernul moldovean” şi pentru a-l împiedica să strângă relaţiile cu Europa.

Citit 365 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2023 17:13

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de George
    Marți, 14 Martie 2023 20:04
    89.136.4.***
    Asta se va întâmpla și în România, dacă vom ieși în stradă să ne strigăm nemulțumirile: vom fi declarați proruși și ne vor "ajuta" !
    0
    0
  • postat de Avem de învățat, sper
    Luni, 13 Martie 2023 01:53
    109.166.135.***
    Istoria se repetă, Timișoara '89, București '89, unde rușii, via Basarabia, RSF Iugoslavia din acele vremuri, ne-au invadat prin turiști, concentrați , frontierele fiind deschise la ordin, în acele vremuri grănicerii militari fiind trecuți de la MApN, la trupele de securitate. Mișcare inteligentă, pregătitoare pentru acele evenimente regizate, adevărat, pe fondul nemulțumirilor românilor. Și 10 August 2018 a fost cât pe ce.....s-a mai auzit ceva ? De serialul mineriadelor ? La Kremlin există birouri specializate care acționează la ordin, pentru destabilizarea societăților unde au interes în a influența și implementa prin mișcări sociale, și a impune influența politică conform intereselor de securitate a Fed, Rusă, cel puțin la graniță și ,,peste mări și țări'', cum spun ei, acolo, la Kremlin gândire strategică.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.