Senatul francez a votat creșterea vârstei de pensionare

Senatul francez a votat creșterea vârstei de pensionare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Senatul francez a adoptat sâmbătă, după zece zile de dezbateri conflictuale, contestata reformă a pensiilor, proiectul emblematic al preşedintelui Emmanuel Macron care a generat timp de săptămâni greve şi demonstraţii, informează AFP.

Proiectul emblematic al celui de-al doilea mandat al preşedintelui Macron nu şi-a încheiat călătoria legislativă. Un vot crucial îl aşteaptă probabil joi în Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului.

Senatul şi-a încheiat cursa contracronometru sâmbătă seară, cu o zi înaintea termenului stabilit, duminică la miezul nopţii, conform articolului din Constituţie la care guvernul a recurs pentru a limita timpul dezbaterilor legislative.

În timp ce Senatul încheia examinarea reformei, sute de mii de oameni au ieşit în stradă în a şaptea zi de acţiune împotriva reformei şi a creşterii vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Ministerul de Interne a numărat 368.000 de manifestanţi în Franţa, dintre care 48.000 la Paris, mai puţin decât pe 16 februarie, zi care a mobilizat cel mai puţin de la începutul protestului din 19 ianuarie. Cifrele sunt în scădere semnificativă faţă de marţi, când 1,28 milioane de oameni au ieşit în stradă în Franţa, potrivit Ministerului de Interne.

Francezii sunt, potrivit sondajelor, în cea mai mare parte ostili acestei reforme, considerând-o "nedreaptă", în special pentru femeile şi angajaţii cu locuri de muncă dificile.

Preşedintele Macron a spus că reforma pensiilor trebuie să se "termine" în Parlament, sugerând că nu exclude nimic, inclusiv recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie, care permite adoptarea fără vot.

Citit 595 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2023 17:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.