Drona americană nu a fost recuperată din Marea Neagră

Drona americană nu a fost recuperată din Marea Neagră
În imagine, o dronă MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Oficialii americani au anunțat, miercuri, că o dronă lovită de un avion de luptă al rușilor și care ar fi fost lansată din România nu a fost recuperată din Marea Neagră.

Marți dimineață, potrivit CNN, drona MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane și două avioane rusești SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre. Unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot, potrivit oficialului american citat de CNN. Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea dronei, iar avariile produse au forțat SUA să o prăbușească în apele internaționale din Marea Neagră.

Rusia a negat că a lovit drona americană, spunând că aceasta avea un zbor necontrolat și că a pierdut altitudine. De asemenea, Moscova a afirmat că drona americană nu avea ce căuta în apropierea granițelor rusești: „A fost o provocare din partea SUA”.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat pentru CNN că oficialii americani au dat un avertisment sever ambasadorului rus în Statele Unite. Ei i-au spus că Moscova trebuie să fie mai atentă atunci când trimite avioane în spațiul aerian internațional în apropierea aparatelor americane, a precizat Kirby.

În plus, John Kirby a afirmat că există riscul ca drona să nu fie recuperată. „Nu sunt sigur că vom putea să o recuperăm. A căzut într-o zonă a Mării Negre în care adâncimea este foarte mare. Încă analizăm dacă va putea fi lansat vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu fie”, a subliniat John Kirby.

Drona MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot, teleghidată, special gândită atât pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, cât și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte. Unul dintre cele mai răsunătoare exemple de astfel de misiune a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, lângă Bagdad, scrie Hotnews.

Statele Unite detin aproximativ 300 de drone MQ-9 Reaper. Aeronava are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Este ghidată prin satelit, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri și poate transporta până la patru rachete Hellfire și două bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II. Drona are o viteză maximă de 370 km/h și este propulsată de o elice. Este produsă de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor în urmă cu 21 de ani și e în dotarea forțelor americane din 2007.

Citit 860 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Martie 2023 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.