Austria și România, în tabere opuse și în privința energiei nucleare

Austria și România, în tabere opuse și în privința energiei nucleare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă pentru a contracara încercările Franţei şi ale altor ţări, printre care și România, de a permite energiei nucleare să contribuie la atingerea obiectivelor blocului comunitar în domeniul energiilor regenerabile, transmite Reuters.

Intitulându-se "Prietenii energiei regenerabile", guvernele vor să elimine încercările alianţei rivale - conduse de Franţa, şi din care fac parte România, Polonia, Ungaria, Cehia şi altele - care vor o recunoaştere mai mare a contribuţiei energiei nucleare la atingerea obiectivelor climatice.

Austria, Belgia, Estonia, Danemarca, Germania, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Spania au participat la întâlnire, pentru a stabili o strategie înaintea negocierilor. O reuniune rivală a miniştrilor care sunt în favoarea energiei nucleare, iniţiată de ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a avut loc marţi dimineaţă.

Negociatorii statelor membre şi cei ai Parlamentului European ar urma să aibă miercuri o rundă finală de negocieri pentru a stabili obiective mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. Aceste obiective sunt cruciale pentru eforturile UE de a-şi reduce emisiile de CO2 până în 2030 şi a renunţa la combustibilii fosili ruseşti. Negocierile s-au blocat din cauza unei dispute cu privire la includerea combustibililor produşi pe baza energiei nucleare pentru atingerea ţintelor regenerabile.

Franţa s-a plasat în fruntea unei campanii pentru ca "hidrogenul low-carbon", un termen care este folosit pentru a descrie hidrogenul produs din energie nucleară, să fie pus pe aceeaşi poziţie cu hidrogenul produs din electricitate din surse regenerabile. Statele care sunt în favoarea energiei nucleare au făcut solicitări similare privind o lege care să reglementeze piaţa gazelor, care urma să fie marţi discutată de miniştrii Energiei din UE.

Ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a declarat că cele 11 state membre UE resping încercările de a lega cele două dosare. "Grupul cere ţinte ambiţioase în domeniul energiilor regenerabile, pentru a avea un mandat clar în faţa investitorilor şi clienţilor", a afirmat oficialul austriac. Gewessler a adăugat: "Aceste ţinte ar trebui să ducă la îndeplinirea obiectivelor strategice ale Europei de a fi mai puţin dependente de importurile de energie şi de a extinde masiv energia locală şi regenerabilă".

Citit 545 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 19:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.