Donald Trump, pus oficial sub învinuire

Donald Trump, pus oficial sub învinuire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Donald Trump, fost președinte al SUA și favorit pentru a fi candidatul republican în 2024, urma să apară marți în fața Tribunalului Penal din Manhattan (New York) și să fie acuzat oficial, să i se ia amprentele și să i se facă o poză de identificare, într-un moment decisiv înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor, transmite Reuters, citată de Hotnews.

Trump a fost pus sub acuzare săptămâna trecută, devenind primul președinte în exercițiu sau fost președinte care se confruntă cu acuzații penale, în legătură cu un caz care implică o plată făcută în 2016 pentru a cumpăra tăcerea starletei porno Stormy Daniels. El a declarat că va pleda nevinovat la proces.

Sunt așteptate demonstrații pro și contra celui care i-a enervat pe liberali și pe unii aliați ai Statelor Unite, dar care este apreciat de numeroși alegători din rândul muncitorilor albi și al creștinilor conservatori. „Trebuie să ne luăm țara înapoi și să facem America măreață din nou", a scris Trump pe contul său de pe profilul Truth Social, la scurt timp după ce a ajuns la New York din Florida, îndemnându-i pe susținătorii săi să doneze pentru campania sa electorală.

La tribunal, Trump urma să asculte învinuirile care i se aduc, având ocazia să-și prezinte poziția, înfățișarea fiind planificată pentru marți la ora 14:15 (21:15 în România). Avocații lui s-au opus înregistrărilor video, fotografiilor și acoperirii radiofonice a înfățișării de la tribunal, afirmând că acestea ar „exacerba o atmosferă deja aproape de circ în jurul acestui caz", afectând demnitatea și bunul-simț. Judecătorul Juan Merchan a decis luni seară târziu că cinci fotografi vor fi admiși înainte de începerea înfățișării pentru a face fotografii timp de câteva minute, iar apoi vor trebui să se oprească, numai pe holurile clădirii fiind permise camerele de filmare.

Yahoo News a relatat, luni seară târziu, citând o singură sursă informată cu privire la proceduri, că Trump se va confrunta cu 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente de afaceri. Niciuna dintre acuzațiile aduse lui Trump nu este un delict minor, potrivit sursei citate.

În weekend, poliția a început să ridice baricade în apropierea Trump Tower - unde fostul președinte a sosit luni după ce a zburat din Florida - și a clădirii Tribunalului Penal din Manhattan, fiind așteptate demonstrații în ambele locuri. Primarul orașului i-a avertizat pe potențialii agitatori să se abțină. „Mesajul nostru este clar și simplu: Stăpâniți-vă! Orașul New York este casa noastră, nu un loc de joacă pentru furia voastră nelalocul ei", a declarat Eric Adams.

Întrebat dacă este îngrijorat de tulburări, președintele Joe Biden, care s-ar putea confrunta din nou cu Trump la viitoarele alegeri prezidențiale, a răspuns: „Nu, am încredere în Departamentul de Poliție din New York".

Acuzațiile i-au adus puncte electorale fostului președinte american. Avansul lui Trump s-a mărit în fața rivalilor în cursa pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luni, realizat după ce s-a aflat că va fi acuzat penal. Aproximativ 48% dintre cei care se declară republicani spun că doresc ca Trump să fie candidatul prezidențial al partidului lor, față de 44% într-un sondaj realizat în perioada 14-20 martie. Pe locul al doilea, guvernatorul Floridei, Ron Desantis, a scăzut de la 30% la aproximativ 19%.

Citit 453 ori Ultima modificare Marți, 04 Aprilie 2023 16:49

1 comentariu

  • postat de analist politic
    Marți, 04 Aprilie 2023 17:58
    89.136.7.***
    Au inceput si la ei cu dosare politice si cum sa iti distrugi adversarul ! Daca se va intampla ca Donald Trump sa fie condamnat fie si un 1 sau 2 america va ajunge un dezastru si pe termen lung va avea de suferit ! Va fi razboi intre ei acolo..raznoi civil sau aharhie ! Va fi fara precedent !
    Deci
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.