Dreapta a ratat majoritatea în Parlamentul spaniol

Dreapta a ratat majoritatea în Parlamentul spaniol
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Niciun partid sau niciun bloc nu obține o majoritate totală la alegerile generale anticipate din Spania, după numărarea a 95% din voturi, în ciuda faptului că Partidul Popular (PP) conservator este pe cale să-i învingă pe socialiștii aflați la guvernare, relatează Reuters. Liderul Partidului Popular al Spaniei, Alberto Nunez Feijoo, a declarat că partidul său a câștigat alegerile parlamentare de duminică, după ce premierul Pedro Sanchez (foto) a revendicat victoria pentru stânga politică, deși conservatorii au obținut mai multe locuri în Parlament, a relatat Hotnews.

Financial Times notează că Spania a ajuns într-o situaţie de incertitudine politică, în contextul în care nici forţele de dreapta, nici cele de stânga nu au reuşit să obţină suficiente voturi pentru formarea unui guvern, deşi cele mai multe voturi în Parlament au fost obţinute de Partidul Popular.

Impasul blochează a patra economie a Uniunii Europene, deschizând drumul pentru săptămâni sau luni de negocieri dificile în scopul formării unor coaliţii parlamentare, existând şi varianta repetării alegerilor, cum s-a întâmplat în 2015-2016 şi în 2019.

Sfidând şansele, premierul socialist Pedro Sanchez a generat suficientă rezistenţă pentru a-l opri pe liderul Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, să obţină majoritate parlamentară printr-o alianţă cu formaţiunea de extremă-dreapta Vox. "Blocul politic reacţionar al Partidului Popular cu Vox a fost învins", a afirmat Pedro Sanchez.

Rezultatul incert creează un potenţial rol pivotal pentru partidul separatist Împreună pentru Catalonia.

Feijóo susţine că a câştigat alegerile, dar admite că nu prea are şanse de a forma guvernul. "Dacă cel mai votat partid nu poate forma guvernul, atunci singura alternativă este impasul politic, care nu va fi în beneficiul Spaniei, al prestigiului nostru internaţional sau al securităţii investiţiilor", a subliniat liderul Partidului Popular.

Pedro Sanchez, liderul Partidului Socialist, a declarat în campania electorală că nu va permite Partidului Popular să formeze un guvern minoritar.

În cazul în care nicio formaţiune nu va reuşi să creeze o alianţă parlamentară majoritară, Spania va organiza alegeri legislative anticipate.

 

Citit 558 ori Ultima modificare Luni, 24 Iulie 2023 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.