Întâlnire de taină între Viktor Orban și Recep Tayyip Erdogan

Întâlnire de taină între Viktor Orban și Recep Tayyip Erdogan
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parlamentele Ungariei şi Turciei vor aborda separat, în toamnă, chestiunea referitoare la ratificarea intrării Suediei în NATO, a anunţat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a transmis EFE. Szijjarto a subliniat că această problemă a fost discutată de premierul Ungariei, Viktor Orban, cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-o întâlnire desfăşurată duminică, la sediul guvernului ungar din Budapesta.

Orban şi Erdogan nu au informat presa despre întâlnire, deşi cu puţin timp înainte ca aceasta să aibă loc Orban a publicat o scurtă declaraţie pe Facebook, în care sublinia că "Ungaria şi Turcia sunt parteneri strategici".

Erdogan a sosit duminică la Budapesta, pentru o vizită de o zi, însoţit de mai mulţi miniştri. Înainte de a-l întâlni pe Orban, preşedintele turc s-a reunit cu ministrul ungar pentru Afaceri Europene, Janos Boka. Potrivit lui Szijjarto, preşedintele Turciei va vizita din nou Budapesta pe 18 decembrie, când se va întruni "Consiliul Strategic", format din miniştri din cele două ţări. Turcia şi Ungaria sunt singurele ţări din NATO care nu au ratificat până acum aderarea Suediei, deşi au făcut-o în cazul Finlandei.

Ambele naţiuni scandinave au decis să renunţe la neutralitate şi să intre în alianţa nord-atlantică după invazia rusă din Ucraina.

Guvernul ungar amână de aproape un an ratificarea intrării Suediei în NATO din diverse motive. În iulie, Szijjarto dădea asigurări că ratificarea de către ţara sa a intrării Suediei în NATO este doar "o chestiune tehnică". Guvernul Orban este considerat cel mai apropiat aliat al Moscovei în Uniunea Europeană şi a criticat sancţiunile Bruxellesului împotriva Rusiei, impuse după invazia din Ucraina.

Citit 631 ori Ultima modificare Luni, 21 August 2023 19:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.