A murit celebrul cântăreț italian Toto Cutugno

A murit celebrul cântăreț italian Toto Cutugno
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cântărețul italian Toto Cutugno a murit, la 80 de ani, la spitalul "San Raffaele" din Milano unde era internat. Managerul său a declarat că „starea cântărețului s-a agravat în ultimele luni''.

Compozitor, instrumentist şi cântăreţ, Toto (Salvatore) Cutugno s-a născut pe 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana. La câteva luni de la naştere, familia s-a mutat în La Spezia. Pasionat de muzică din copilărie şi încurajat de tatăl său, a început să studieze bateria şi să cânte în diverse grupuri muzicale locale. La 13 ani, a câştigat locul al treilea la un concurs muzical regional. În 1966, a pus bazele propriului său grup - Toto e i Tati - având în repertoriu melodii compuse de el.

A devenit cunoscut în Franţa în calitate de compozitor, iar melodia sa "Africa" a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul "L'ete indien". Cântecul s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrat în peste 350 de variante. Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie devenită celebră, "Et si tu n'existais pas". Din acel moment, a început să scrie melodii pentru mulţi artişti în vogă, printre care Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Joe Dassin, Dalida, Adriano Celentano, Ricchi e Poveri, Ray Charles, Petula Clark, Olivia Newton John.

În 1980, a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo, cu melodia "Solo noi". În 1983, a câştigat din nou Festivalul de la Sanremo, cu melodia "L'italiano", preluată de-a lungul timpului de mulţi interpreţi. Albumul "L'italiano" s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în întreaga lume. În 1990, a câştigat marele premiu la Eurovision, cu melodia "Insieme: 1992".

Artistul italian a cântat pentru prima oară în România în 1993, la Festivalul "Cerbul de Aur" de la Braşov, unde a impresionat publicul cu melodia populară "Ciobănaş cu trei sute de oi". A revenit apoi de numeroase ori în România, declarând că "în România mă simt ca acasă''.

De-a lungul carierei, a compus peste 400 de melodii, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul.

Citit 1574 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2023 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.