Veșmântul tradițional islamic, interzis în școlile franceze

Veșmântul tradițional islamic, interzis în școlile franceze
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Franţa va interzice portul abaya în şcolile de stat, a anunţat ministrul Educaţiei Naţionale din această ţară, Gabriel Attal, care a precizat că decizia a fost luată în numele laicităţii, pentru a pune capăt controverselor din jurul acestui veşmânt larg şi lung purtat în mod tradiţional de unele eleve musulmane, informează AFP şi dpa.

Ministrul francez, care de la preluarea funcţiei, vara aceasta, a adoptat o atitudine fermă în problemele de laicitate, a apreciat că a te duce la şcoală în abaya este "un gest religios, menit să testeze rezistenţa Republicii (Franceze) asupra sanctuarului laic pe care trebuie să-l reprezinte Şcoala". "Când intraţi într-o clasă, trebuie să nu puteţi identifica religia elevilor atunci când îi priviţi", a explicat Attal, duminică, la TF1.

Problema acestei ţinute tradiţionale este una sensibilă, Consiliul Francez de Cult Musulman (CFCM) apreciind la rândul său că abaya nu este un însemn religios musulman. Portul abaya este "mai ambivalent decât un văl", potrivit lui Haoues Seniguer, specialist în islamism.

Legea din Franţa impune o separare strictă între stat şi religie. Se estimează că între 3,5 şi 6 milioane de musulmani trăiesc în această ţară cu 67 de milioane de locuitori. Afişarea în public a unor simboluri văzute ca religioase a provocat în mod repetat controverse, în special atunci când este vizat islamul.

Citit 457 ori Ultima modificare Luni, 28 August 2023 16:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.