Grecia, afectată de incendii de proporții catastrofale

Grecia, afectată de incendii de proporții catastrofale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru a douăsprezecea zi consecutiv, Grecia se lupta miercuri cu un incendiu de proporții catastrofale, ce a afectat nord-estul țării, în Evros, o regiune de la granița cu Turcia, transmite AFP. Incendiul, cu o extindere fără precedent, a început pe 19 august și a mistuit deja peste 81.000 de hectare, inclusiv o mare parte din parcul național "Dadia" din Evros, potrivit Observatorului european Copernicus (EMS).

Acest incendiu este "cel mai mare înregistrat vreodată în UE", a declarat marți Balazs Ujvari, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. UE a trimis 407 pompieri, 11 avioane și un elicopter din flota europeană pentru a ajuta Grecia, ceea ce reprezintă jumătate din resursele aeriene europene comune, potrivit Comisiei Europene.

Săptămâna trecută, 20 de persoane au fost găsite arse de vii, majoritatea migranți, inclusiv doi copii, în apropiere de Alexandroupoli, capitala Evros. Patru incendii rămân problematice în Evros, potrivit pompierilor greci, iar noi focare au dus la evacuarea satului Kotronia.

Suprafața arsă este de mărimea unui oraș precum New York, iar mai mult de o treime din pădurea Dadia a fost devastată.

Alexandros Dimitrakopoulos, un profesor specializat în incendii de pădure, a declarat pentru postul de televiziune Mega că este vorba despre "un dezastru ireversibil". "Va dura ani de zile pentru a reconstrui această pădure unică. Chiar și peste 100 de ani, s-ar putea să nu reușim să recuperăm această biodiversitate", a adăugat el.

Grecia a fost afectată în această vară de numeroase incendii care au ars până acum 120.000 de hectare, potrivit estimărilor oficiale, de trei ori mai mult decât media anuală de după 2006.

Citit 440 ori Ultima modificare Miercuri, 30 August 2023 16:23

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Doare capul 6 cisterne cu GPL de aprox 10 000 l , stingem cu 3 furtunuri cu apă.
    Miercuri, 30 August 2023 22:12
    109.166.133.***
    În Grecia sunt peste 365 de incendii, inclusiv sate, stații de carburant, un depozit de muniții sărit în aer și nu au nici-un pompier rănit, inclusiv pompieri români care acționează în Grecia, pentru că sunt bine organizați, viața în Grecia este respectată. La noi, cu ca la Mărășești, cu pieptul gol
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.