Separatiștii catalani, condiții la formarea guvernului

Separatiștii catalani, condiții la formarea guvernului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Carles Puigdemont, fostul lider separatist care a condus în 2017 tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei şi ai cărui deputaţi în noul parlament spaniol sunt indispensabili socialistului Pedro Sanchez pentru un nou mandat de prim-ministru, a cerut marţi, în schimbul sprijinului său, o "lege de amnistie" şi abandonarea urmăririi în justiţie împotriva separatiştilor, relatează AFP.

Vorbind în faţa presei la Bruxelles, Puigdemont, urmărit de justiţia spaniolă şi aflat în Belgia în exil autoimpus, a cerut "abandonarea completă şi efectivă a căii judiciare împotriva mişcării de independenţă". El a subliniat că orice sprijin din partea formaţiunii sale va necesita concesii semnificative ale socialiştilor lui Sanchez, în caz contrar urmând ca spaniolii să meargă din nou la urne.

Puigdemont a cerut Spaniei să respecte legitimitatea mişcării de independenţă catalane, să creeze un mecanism care să recunoască şi să garanteze aplicarea acordurilor convenite, precum şi să renunţe la acţiunea penală împotriva mişcării proindependenţă.

Citit 338 ori Ultima modificare Marți, 05 Septembrie 2023 16:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.