India dă de înțeles că își va schimba numele

India dă de înțeles că își va schimba numele
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Plăcuța pusă în fața premierului Narendra Modi la deschiderea summitului G20 de sâmbătă s-a referit la India ca fiind „Bharat", ridicând speculații cu privire la o schimbare de nume pentru această națiune din Asia de Sud, relatează HotNews.

În limbile indiene, India mai este numită Bharat, Bharata, Hindustan - denumirile sale precoloniale -, iar acestea sunt folosite în mod alternativ de către populație, dar și în mod oficial.

În timp ce țara a rămas în mod tradițional la folosirea denumirii India în titlurile președintelui sau premierului atunci când comunică în limba engleză, președinta Droupadi Murmu s-a referit la începutul acestei săptămâni la ea însăși ca „președinte al Bharat" într-o invitație la cină pentru o recepție a liderilor G20, stârnind controverse.

În timp ce Modi declara deschis sâmbătă summitul de la New Delhi, el s-a așezat în spatele unei plăcuțe de masă pe care scria „Bharat", în timp ce logo-ul G20 avea ambele nume - „Bharat" scris în hindi și „India" în engleză. În trecut, pe aceste plăcuțe apărea scris „India". În hindi, limba vorbită de majoritatea populației, Modi a declarat: „Bharat le urează bun-venit delegaților în calitate de președinte al G20".

New Delhi a găzduit, timp de două zile, liderii marilor economii pentru summitul blocului la un nou centru de convenții în formă de scoică, care a costat 300 de milioane de dolari și este numit Bharat Mandapam. Acesta a fost ridicat vizavi de un fort de piatră din secolul al XVI-lea.

În timp ce unii susținători ai numelui Bharat susțin că „India" a fost atribuit de colonizatorii britanici, istoricii spun că numele este anterior cu secole epocii coloniale.

Rashtriya Swayamsevak Sangh, părintele ideologic al partidului de guvernământ Bhartiya Janata Party (BJP), a insistat întotdeauna să se folosească numele de Bharat pentru a denumi țara.

Rivalii lui Modi spun că schimbarea a fost forțată de noua alianță de opoziție formată din 28 de partide în luna iulie, numită INDIA sau Indian National Developmental Inclusive Alliance, ce se va confrunta cu BJP în alegerile parlamentare de anul viitor.

Citit 772 ori Ultima modificare Duminică, 10 Septembrie 2023 18:40

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de marr
    Duminică, 10 Septembrie 2023 21:25
    86.124.201.***
    Aia-i . Cu 'declaratia' asta de 'indepedenta' isi recapata ea , India, Maretia si dispar zecile de milioanele de indieni care traiesc in saracie EXTRA-lucie . Alt Salvator . Asta era solutia , asta le lipsea !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.