”Bulgaria și România au dovedit că fac parte din Schengen”

”Bulgaria și România au dovedit că fac parte din Schengen”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bulgaria și România au dovedit că fac parte din Schengen, demonstrând "cele mai bune practici atât în ceea ce privește azilul, cât și returnările" de migranți, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a pledat totodată pentru primirea celor două țări, "fără nicio întârziere", în spațiul european de liberă circulație.

"Am intensificat protecția frontierei. Agențiile europene și-au aprofundat cooperarea cu statele membre. Permiteți-mi să mulțumesc, în special, Bulgariei și României pentru că au fost în frunte - au prezentat cele mai bune practici atât în ceea ce privește azilul, cât și returnările", a afirmat Von der Leyen, în discursul anual privind starea Uniunii Europene, în care și-a prezentat bilanțul mandatului în fruntea executivului comunitar. "Bulgaria și România au dovedit că fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le primim în sfârșit, fără nicio întârziere", a îndemnat șefa Comisiei Europene, la capitolul privind migrația din discursul său.

Ea a anunțat totodată organizarea unei conferințe internaționale privind combaterea traficului de persoane, pledând pentru consolidarea rolului unor agenții precum Europol, Eurojust și Frontex. "Știm că migrația necesită muncă constantă. Și nicăieri asta nu este mai vital decât în lupta împotriva traficanților de oameni. Ei atrag cu minciunile lor oameni disperați și îi pun pe rute mortale prin deșert sau pe bărci care nu sunt potrivite pentru mare", a spus ea. "Modul în care acești contrabandiști își desfășoară activitatea este în continuă evoluție. Legislația noastră are peste douăzeci de ani și are nevoie de o actualizare urgentă. Așadar, avem nevoie de o nouă legislație și de o nouă structură de guvernare", a precizat șefa CE.

Ea a subliniat, de asemenea, că este nevoie "de o aplicare mai puternică a legii, de urmărire penală și de un rol mai proeminent pentru agențiile noastre - Europol, Eurojust și Frontex". "Și trebuie să lucrăm cu partenerii noștri pentru a combate această plagă globală a traficului de persoane. Acesta este motivul pentru care Comisia va organiza o Conferință internațională privind combaterea contrabandei de persoane. Este timpul să punem capăt acestei afaceri insensibile și criminale", a declarat ea.

Von der Leyen a evidențiat în același timp beneficiile Pactului privind migrația și azilul. "Când am preluat mandatul, nu părea să existe niciun compromis posibil. Dar, odată cu Pactul, ajungem la un nou echilibru, între protejarea frontierelor și protejarea oamenilor, între suveranitate și solidaritate, între securitate și umanitate. Am ascultat opiniile tuturor statelor membre și ne-am concentrat asupra tuturor rutelor. Și am transpus spiritul Pactului în soluții practice", a subliniat ea. "Am fost rapizi și uniți în răspunsul la atacul hibrid pe care Belarus l-a lansat împotriva noastră. Am colaborat îndeaproape cu partenerii noștri din Balcanii de Vest și am redus fluxurile neregulate. Am semnat un parteneriat cu Tunisia care aduce beneficii reciproce dincolo de migrație - în privința energiei, educației, competențelor și securității. Și acum dorim să lucrăm la acorduri similare cu alte țări", a mai spus Von der Leyen. "Activitatea noastră în domeniul migrației se bazează pe convingerea că unitatea este la îndemâna noastră. Un acord privind pactul nu a fost niciodată atât de aproape. Parlamentul și Consiliul au o șansă istorică de a-l depăși", a pledat șefa CE.

Citit 420 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2023 19:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.