Bulgaria acceptă importurile de cereale ucrainene

Bulgaria acceptă importurile de cereale ucrainene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bulgaria a decis joi, contrar Poloniei, să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie, data la care expiră aceasta, informează AFP. Sofia "nu susţine" o extindere a restricţiilor, stipulează o rezoluţie adoptată de Parlamentul bulgar. Textul invocă "solidaritatea cu Ucraina" şi necesitatea de a "garanta securitatea alimentară la scară mondială".

În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiţia ca aceste state să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene către alte ţări. În urma declanşării ofensivei ruse şi a închiderii de căi maritime pe Marea Neagră, aceste ţări s-au văzut în situaţia de a avea cereale la preţuri scăzute venite din Ucraina.

Polonia a anunţat deja că va prelungi unilateral interdicţia, iar Ungaria a atenţionat că va face la fel, dacă Bruxelles-ul va decide să nu extindă restricţiile. La rândul său, România a făcut cunoscut că se va conforma deciziei Comisiei Europene.

Citit 444 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 17:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.