Israelul solicită demisia secretarului general al ONU

Israelul solicită demisia secretarului general al ONU
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Israelul a intrat marţi într-o criză deschisă cu Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), solicitând inclusiv demisia secretarului general Antonio Guterres. În discursul său rostit în Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU a denunţat "încălcări clare" ale dreptului umanitar în Gaza şi a cerut "imediat o încetare umanitară a focului".

Guterres a mai spus că este "important să recunoaştem că atacurile Hamas nu au avut loc din senin. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupaţie sufocantă".

"Domnule secretar general, în ce lume trăiţi?", a reacţionat ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, denunţând "discursul şocant" al lui Antonio Guterres, pe care l-a acuzat că este "înţelegător faţă de terorism şi faţă de crimele" Hamas.

"Fără niciun dubiu, aceştia nu suntem noi", adaugă el, arătând fotografii cu atacuri ale grupării islamiste palestiniene Hamas împotriva civililor, în timp ce ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a denunţat pe X (ex-Twitter) "discursul şocant" al lui Antonio Guterres. "Discursul şocant al secretarului general al ONU în Consiliul de Securitate, în timp ce rachete sunt lansate asupra întregului Israel, dovedeşte în mod concludent, fără nicio îndoială, că secretarul general al Naţiunilor Unite este complet rupt de realitatea din regiunea noastră şi că priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas dintr-o perspectivă distorsionată şi imorală", susţine Gilad Erdan, în mesajul său, citat de DPA. "Declaraţia sa conform căreia «atacurile comise de Hamas nu s-au întâmplat într-un vid» exprimă înţelegere pentru terorism şi crimă. Este cu adevărat de neînţeles. Este cu adevărat trist că şeful unei organizaţii care a apărut după Holocaust are opinii atât de oribile. O tragedie!", afirmă ambasadorul israelian.

În acelaşi timp, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a avertizat marţi Consiliul de Securitate că "Occidentul este următorul" în ceea ce el a numit "războiul lumii libere" împotriva terorismului, simbolizat de gruparea islamistă Hamas, pe care a comparat-o cu naziştii, potrivit EFE. "Acest război ne-a fost impus, nu am avut de ales. Ne-a fost impus şi nu este doar războiul Israelului, este războiul lumii libere", a declarat el, în cadrul unei dezbateri deschise a Consiliului, care va avea un număr record de vorbitori. "Teroriştii nu au în minte doar distrugerea Israelului: visul lor este întreaga lume", a insistat el.

Ministrul israelian de Externe a respins cu tărie apelurile la o încetare a focului în Fâşia Gaza, în remarcile făcute înaintea Consiliului de Securitate. El a întrebat retoric Consiliul care ar trebui să fie "răspunsul proporţional" pentru uciderea de bebeluşi, violarea femeilor şi decapitarea victimelor, potrivit DPA.

"Cum poţi accepta o încetare a focului cu cineva care a jurat să te ucidă (şi) să-ţi distrugă însăşi existenţa", a întrebat el, iar apoi a răspuns tot el: "Răspunsul proporţional la masacrul din 7 octombrie este distrugerea totală a Hamas. Nu este doar dreptul nostru, ci şi obligaţia noastră", a spus el, pe un ton extrem de furios.

Ulterior s-a aflat că ministrul israelian de Externe şi-a anulat o întâlnire planificată la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după schimbul de cuvinte dure în timpul dezbaterilor în Consiliul de Securitate. "Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU. După 7 octombrie, nu este loc pentru o abordare echilibrată. Hamas trebuie şters de pe faţa pământului", a scris Cohen, pe reţelele de socializare. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian a confirmat anularea întrevederii.

Citit 467 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Octombrie 2023 20:02

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Proverb
    Miercuri, 25 Octombrie 2023 20:44
    93.122.248.***
    Este o vorbă românească. ,,Boală lungă, moarte sigură''.
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.