Israelul avansează ”conform planului” în Fâșia Gaza

Israelul avansează ”conform planului” în Fâșia Gaza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Israelul "avansează treptat conform planului" în Fâşia Gaza, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, potrivit Reuters.

Hagari a declarat că forţele israeliene au ucis zeci de militanţi în cursul nopţii în Gaza, dar a refuzat să confirme locul unde se află în prezent trupele terestre, după ce imagini de pe reţelele de socializare păreau să arate tancuri israeliene avansând pe un drum principal din oraşul Gaza.

Sunt martori care au declarat pentru AFP că tancurile israeliene au intrat luni într-un cartier de la periferia oraşului Gaza, tăind principala axă rutieră între nordul şi sudul enclavei. Tancurile au ajuns la periferia cartierului al-Zeitoun din oraşul Gaza, conform acestora. "Au tăiat drumul Salahedin (care leagă nordul de sud) şi trag în orice vehicul care circulă pe acolo", a declarat unul dintre martori, pentru AFP.

În acelaşi timp, armata israeliană - care a anunţat luni că a continuat să-şi extindă operaţiunile în Fâşia Gaza, după ce vineri anunţase că urmează să le extindă, pe lângă intensificarea bombardamentelor -, a raportat că, în ultimele 24 de ore, a lovit "peste 600" de ţinte în Fâşia Gaza. Un comunicat de presă al armatei menţionează printre ţinte "depozite de arme, zeci de poziţii pentru lansarea de rachete antitanc, precum şi ascunzători utilizate de gruparea teroristă Hamas", potrivit AFP.

În paralel, armata israeliană a anunţat că a lovit mai multe ţinte în Siria, ca răspuns la tiruri de rachete. IDF a raportat, totodată, noi tiruri dinspre Liban spre zonele Har Dov şi Kyriat Shmona şi a menţionat că a răspuns acestor tiruri.

Gruparea libaneză şiită Hezbollah, aliat al Iranului şi al grupării islamiste palestiniene Hamas, care controlează Gaza, a anunţat moartea unuia dintre luptătorii săi şi a indicat că a doborât o dronă israeliană. Totodată, liderul grupării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, va susţine un discurs vineri, primul de la începutul escaladării intense dintre gruparea sa şi Israel, în urmă cu trei săptămâni, şi totodată primul de la izbucnirea războiului din Gaza. Intervenţia lui Nasrallah va avea loc în cadrul unei ceremonii de "cinstire a martirilor care şi-au sacrificat viaţa pe drumul către Ierusalim", a anunţat duminică Hezbollah, într-un comunicat.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâșia Gaza, condus de Hamas, peste 8.000 de palestinieni, majoritatea civili şi circa jumătate dintre aceştia - copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza de când au început bombardamentele Israelului. De asemenea, peste 1.400 de persoane au fost ucise de partea israeliană, în principal civili, în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene.

Ministrul Apărării israelian, Yoav Gallant, a acuzat Hamas de "manipulare psihologică" în privinţa persoanelor luate ostatice în timpul atacului din 7 octombrie, după ce mişcarea islamistă a declarat că este gata să-i elibereze în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni încarceraţi de Israel. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari a declarat duminică faptul că numărul ostaticilor ţinuţi de Hamas se ridică la 239, inclusiv "mulţi muncitori străini".

Citit 320 ori Ultima modificare Luni, 30 Octombrie 2023 15:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.