"Mult prea mulți palestinieni au fost uciși" în Gaza

"Mult prea mulți palestinieni au fost uciși" în Gaza
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că "mult prea mulţi palestinieni au fost ucişi, mult prea mulţi au suferit în ultimele săptămâni", aceasta fiind una dintre cele mai directe declaraţii ale sale de condamnare a bilanţului victimelor civile pe care ofensiva israeliană le-a făcut în Gaza, relatează CNN.

Deşi Blinken a lăudat Israelul pentru anunţul privind pauzele umanitare zilnice şi cele două coridoare umanitare, el a spus că "se poate şi ar trebui să se facă mai mult pentru a minimiza răul provocat civililor palestinieni". "Mult prea mulţi palestinieni au fost ucişi. Mult prea mulţi au suferit în aceste ultime săptămâni", a declarat Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la New Delhi, potrivit news.ro.

"Vrem să facem tot ce este posibil pentru a evita să le facem rău şi pentru a maximiza asistenţa care ajunge la ei", a spus şeful diplomaţiei americane. "În acest scop, vom continua să discutăm cu Israelul măsurile concrete care trebuie luate pentru a avansa cu aceste obiective", a afirmat Blinken, dar a refuzat să dea detalii despre aceste măsuri.

Diplomatul american de rang înalt şi-a schimbat subtil mesajul în zilele care au trecut de la plecarea sa din Orientul Mijlociu, la începutul acestei săptămâni, pentru a exprima mai direct condamnarea victimelor civile din Gaza şi aşteptările SUA faţă de Guvernul israelian, notează CNN.

Vorbind vineri în India, Blinken a susţinut că "s-au făcut unele progrese" în săptămâna care a trecut de la întâlnirea pe care a avut-o vinerea trecută, la Tel Aviv, cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu alţi oficiali israelieni.

Miercuri, la Tokyo, Blinken a descris care ar fi conceptul SUA pentru o "pace durabilă şi sustenabilă" în Gaza după război, iar vineri a reiterat că s-au făcut "unele progrese" în stabilirea acestor "principii de bază".

"Nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza. Nicio utilizare a Fâşiei Gaza ca platformă pentru lansarea de acte de terorism sau alte atacuri împotriva Israelului. Nicio diminuare a teritoriului din Gaza şi un angajament pentru guvernarea unificată a teritoriului palestinian în Gaza şi Cisiordania", a punctat Blinken. "Acestea şi alte câteva idei pe care le-am prezentat şi pe care le împărtăşesc şi alţii, cred că pot începe să constituie baza pentru ceea ce trebuie să facem. Avem planuri concrete, lucruri concrete la care lucrăm şi care ar putea" creşte numărul de camioane cu ajutoare umanitare care ajung în Gaza, a mai spus secretarul american de stat. Dar "este întotdeauna un proces, iar în prezent lucrăm la trecerea de la o înţelegere, trecerea de la un acord la punerea lui în aplicare", a menţionat şeful Departamentului de Stat.

Blinken a reiterat vineri că SUA "vor continua să se concentreze fără încetare pe aducerea ostaticilor acasă" şi pe oprirea extinderii conflictului.

Citit 396 ori Ultima modificare Vineri, 10 Noiembrie 2023 19:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.