NATO își schimbă flota de avioane de supraveghere

NATO își schimbă flota de avioane de supraveghere
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

NATO îşi va înlocui flota învechită de avioane de supraveghere AWACS, în funcţiune din anii 1980, din timpul Războiului Rece, cu o versiune militarizată a aeronavei comerciale Boeing 737, a transmis miercuri Alianţa Nord-Atlantică, într-o tranzacţie care ar putea costa miliarde de euro, relatează Reuters.

Acţionând ca un turn radar zburător, avioanele AWACS (Airborne Warning and Control System) sunt instrumentele NATO de monitorizare a spaţiului aerian încă din 1982.

Cu radarul lor rotativ, avioanele Boeing 737 modificate pot detecta aeronave la o distanţă mai mare de 400 de kilometri. Acestea sunt capabile să monitorizeze o suprafaţă de 300.000 de kilometri pătraţi, un teritoriu de dimensiunea Poloniei, conform NATO, şi pot detecta diverse ținte.

Flota AWACS a fost utilizată pe scară largă pentru misiunile de supraveghere ale NATO de-a lungul flancului estic al alianţei, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei. Într-un conflict, avioanele AWACS pot oferi o imagine radar centrelor de control și pot direcționa avioanele de luptă și navele către ținte.

Citit 412 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Noiembrie 2023 16:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.