Finlanda închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia

Finlanda închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul finlandez a anunțat marți că a decis închiderea tuturor punctelor sale de trecere a frontierei cu Rusia timp de două săptămâni, într-o nouă tentativă de a opri fluxul de migranți la granița sa de est, despre care spune că este orchestrat de Moscova, relatează Reuters.

Anunțul vine la doar o zi după ce premierul finlandez Petteri Orpo afirmase că țara sa se așteaptă la o creștere a numărului de solicitanți de azil ce sosesc la granița sa cu Rusia fără documente de identitate. "Informaţiile din diferite surse ne spun că încă există oameni care vin... Dacă acest lucru continuă, în viitorul apropiat vor fi anunţate măsuri suplimentare", a declarat Orpo, în timpul unei conferinţe de presă pe care a organizat-o luni seară.

Aproximativ 900 de solicitanţi de azil din ţări precum Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, comparativ cu sub 30 în luna anterioară, potrivit poliţiei de frontieră finlandeze.

Guvernul de la Helsinki a acuzat Rusia că le permite migranţilor fără documente să traverseze frontiera comună și că îi direcționează în acest sens, acuzaţie respinsă de Moscova.

Joia trecută, Orpo a anunțat că țara sa își va închide de vineri toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, pentru a opri fluxul de migranți.

"[Punctul] Raja-Jooseppi este cel mai nordic și necesită un efort real să ajungi acolo", a declarat joi premierul Finlandei.

Guvernul finlandez anunțase anterior, pe 16 noiembrie, că își va închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia care înregistrează cel mai mare flux de migranți, cele din sud-estul țării. Frontex, agenția europeană de protecție a granițelor, a trimis între timp zeci de agenți ai săi, pentru a ajuta la gestionarea situației.

În luna aprilie, după aderarea Finlandei la NATO, Kremlinul a promis că va adopta "contramăsuri"” şi a calificat extinderea Alianţei Nord-Atlantice drept o "atingere adusă securităţii" Rusiei.

Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri. Situația de acum amintește de criza artificială a migranților provocată de Belarus la sfârșitul anului 2021, la granițele sale cu Polonia și Lituania.

Noua decizie înseamnă că doar traficul de marfă va fi permis între Finlanda și Rusia.

Citit 410 ori Ultima modificare Marți, 28 Noiembrie 2023 19:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.