Autoritatea Palestiniană și SUA lucrează la o soluție pentru Gaza

Autoritatea Palestiniană și SUA lucrează la o soluție pentru Gaza
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Autoritatea Palestiniană colaborează cu oficiali americani la un plan pentru a administra Gaza după încheierea războiului, a relatat Bloomberg News, citându-l pe premierul palestinian Mohammad Shtayyeh, informează news.ro.

Oficiali americani l-au vizitat pe Shtayyeh la începutul acestei săptămâni pentru a discuta un plan pentru ce va urma după războiul din Gaza, a declarat oficialul palestinian într-un interviu acordat joi Bloomberg News. Ambele părţi au fost de acord că Israelul nu ar trebui să reocupe Gaza, să instituie o zonă tampon sau să alunge palestinienii, susţine premierul palestinian.

"Nu vom merge acolo pe un plan militar israelian", a declarat Shtayyeh. "Oamenii noştri sunt acolo. Trebuie să punem la punct un mecanism, ceva la care lucrăm împreună cu comunitatea internaţională. Vor fi nevoi uriaşe în ceea ce priveşte ajutorul şi reconstrucţia pentru a remedia rănile", a arătat premierul palestinian. El va merge la Doha în acest weekend pentru a cere Qatarului să transfere sprijinul financiar substanţial acordat Hamas în ultimii ani către Autoritatea Palestiniană.

Rezultatul cel mai bun al conflictului ar fi ca gruparea militantă Hamas, care controlează Gaza, să devină un partener junior în cadrul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, ajutând la construirea unui nou stat independent care să includă Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est, a mai spus Shtayyeh.

"Dacă ei (Hamas) sunt pregătiţi să ajungă la un acord şi să accepte platforma politică a OEP (Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei), atunci va fi loc de discuţii. Palestinienii nu ar trebui să fie divizaţi", a spus Shtayyeh, adăugând că obiectivul Israelului de a învinge complet Hamas este nerealist.

Israelul a jurat să elimine mişcarea Hamas, susţinută de Iran, după ce militanţii islamişti au atacat oraşe şi sate israeliene la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 240 de ostatici pe care i-a dus în Gaza, potrivit bilanţului Israelului. Mai mult de 17.170 de palestinieni au fost ucişi şi 46.000 răniţi de când Israelul a început să bombardeze Gaza ca răspuns la atacul transfrontalier, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Shtayyeh, care a lucrat ani de zile în cadrul Autorităţii Palestiniene după ce a predat economie şi a fost administrator universitar, a declarat că atât tinerii palestinieni, cât şi cei israelieni devin din ce în ce mai radicalizaţi, iar şansa unui acord paşnic între cele două părţi se estompează rapid. El susţine că miniştrii din guvernul său i-au contactat în mod repetat pe omologii israelieni, dar au fost respinşi.

Citit 378 ori Ultima modificare Vineri, 08 Decembrie 2023 17:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.