Polonia, ”cadou de Crăciun” de 5 miliarde de euro

Polonia, ”cadou de Crăciun” de 5 miliarde de euro
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană (UE) va transfera Poloniei în acest an un prim ajutor financiar de 5 miliarde de euro, care până acum a fost în mare parte îngheţat din cauza regresului democratic, au declarat vineri şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, şi noul prim-ministru al ţării, Donald Tusk, relatează Reuters.

Tusk a promis să restabilească statul de drept în cea mai mare ţară estică a UE, după ce a înlăturat de la putere partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a fost în conflict cu UE timp de aproape un deceniu, în privinţa drepturilor democratice.

"Salut angajamentul de a pune statul de drept în fruntea agendei guvernului dumneavoastră", a declarat Von der Leyen, după o întâlnire cu Tusk, la Bruxelles.

Anunţând primul transfer - care face parte dintr-un program al UE pentru a ajuta tranziţia energetică de la combustibilii fosili şi nu are condiţiile obişnuite ale blocului comunitar privind statul de drept -, şefa CE a spus că vor veni mai mulţi bani pe măsură ce Polonia va restabili un sistem judiciar independent.

"Va trebui să recuperăm timpul pierdut", a declarat ea. Von der Leyen a salutat obiectivul Varşoviei de a se alătura Parchetului European (EPPO), ceea ce PiS a refuzat să facă. Salutând ceea ce a glumit ca fiind un cadou de Crăciun din partea executivului UE, Tusk a declarat că Polonia va reconstrui instituţiile democratice şi va juca un rol mai activ în Europa, o altă schimbare observată la Varşovia după ani de izolare tot mai profundă a PiS. "Va continua", a scris el pe reţelele de socializare.

Citit 471 ori Ultima modificare Vineri, 15 Decembrie 2023 16:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.