Se deschid negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Se deschid negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens, transmit AFP şi Reuters.

Anunţul, așteptat cu multă încordare, a fost făcut, joi, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles. ''Un semnal clar de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continentul nostru'', a scris Charles Michel pe platforma X (fosta Twitter).

Într-o primă reacţie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia UE de lansare a negocierilor de aderare cu ţara lui este o victorie pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă. "O victorie care motivează, inspiră şi dă putere", a mai scris el pe plaforma de socializare X, felicitând "fiecare ucrainean".

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că ţara sa este pregătită să se ridice la nivelul provocărilor şi hotărâtă să lucreze asiduu dacă este necesar în această privinţă. "Moldova întoarce o nouă pagină astăzi odată cu acordul UE pentru declanşarea negocierilor de aderare. Am simţit astăzi îmbrăţişarea caldă a Europei. Mulţumim pentru sprijinul vostru şi încrederea în călătoria noastră", a postat Sandu pe X.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, după anunţarea deciziei, că cele două ţări aparţin familiei europene. De asemenea, liderii ţărilor UE au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia de îndată ce este atins ''gradul necesar de conformitate''.

Tot joi, liderii statelor membre au acordat Georgiei statutul de ţară-candidată la aderare.

Viktor Orban, care a anunţat de câteva zile că Ungaria se opune deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat, potrivit Reuters, că ţara sa nu a dorit să participe la o decizie proastă privind aderarea Ucrainei. El a postat pe Facebook că s-a abţinut la votul privind Ucraina. Diplomaţi UE citaţi de agenţia de ştiri britanică afirmă că Orban nu era în sală când s-a votat în privinţa începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, dar a convenit ca alţi lideri să voteze în locul său pe această temă.

Drept reacție, Rusia a considerat vineri că decizia Uniunii Europene de a deschide discuţiile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova este una politizată, ce ar putea destabiliza blocul, în timp ce aceste două ţări "nu îndeplinesc criteriile", informează Reuters şi France Presse. "Negocierile pentru a se alătura UE pot dura ani sau decenii. UE a avut întotdeauna criterii stricte de aderare şi este evident că în acest moment nici Ucraina şi nici (Republica - n.r.) Moldova nu îndeplinesc aceste criterii", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Este clar că aceasta este o decizie absolut politizată, dorinţa UE de a demonstra sprijinul pentru aceste ţări. Dar astfel de noi membri ar putea destabiliza UE şi, din moment ce trăim pe acelaşi continent, desigur că urmărim îndeaproape acest lucru", a adăugat el.

În același timp, liderii UE nu au putut cădea de acord asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 miliarde de euro pentru Kiev, din cauza opoziţiei Ungariei.

Citit 416 ori Ultima modificare Vineri, 15 Decembrie 2023 16:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.