Planul Egiptului pentru a opri războiul din Gaza

Planul Egiptului pentru a opri războiul din Gaza
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Propunerea Egiptului de a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas vizează, printre altele, ca organizațiile teroriste aflate la conducerea enclavei să predea puterea unei alte autorități, relatează agenția Reuters, citată de Hotnews.

Cel mai dificil de îndeplinit punct al planului presupune ca Hamas, organizația teroristă care conduce Fâșia Gaza din 2006, și Jihadul Islamic, o altă grupare militantă palestiniană cu baza în enclavă, să renunțe la putere, în schimbul unui armistițiu permanent.

Membri din conducerea celor două organizații teroriste au exclus anterior această variantă și au insistat că orice soluție pentru Gaza trebuie decisă de palestinieni, nu de un "dictat" din străinătate.

Înlăturarea Hamas de la putere pe cale pașnică se va dovedi probabil foarte dificilă, întrucât sondajele de opinie efectuate recent arată că sprijinul pentru organizația teroristă a crescut în rândul palestinienilor.

Egiptul propune o încetare treptată a focului și un armistițiu inițial temporar care să dureze între una și două săptămâni, cu posibilitatea de reînnoire. Planul cere, de asemenea, ca Israelul să permită revenirea oamenilor în nordul Fâșiei Gaza, unde și-a declanșat ofensiva terestră inițială și a lansat o mare parte din atacurile aeriene.

În al doilea stadiu al planului, este propus un schimb de prizonieri și de corpuri ale celor uciși. Al treilea stadiu ar putea dura o lună și ar putea duce la eliberarea tuturor israelienilor pe care Hamas îi ține captivi, în schimbul unui grup de prizonieri palestinieni încarcerați de Israel. În acest stadiu, Israelul va trebui să își retragă toate tancurile din Fâșia Gaza și ambele părți să pună capăt oricăror activități ostile.

Hamas nu a mai organizat alegeri în Fâșia Gaza din 2006, an în care a ajuns la putere.

Citit 416 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Decembrie 2023 16:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.