Traficanții de persoane, eliberați cu miile de Ungaria

Traficanții de persoane, eliberați cu miile de Ungaria
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În 2023, Guvernul Ungariei a dispus eliberarea a 2.021 de străini condamnaţi pentru trafic de persoane, din cauza suprapopulării închisorilor, cu condiţia ca aceştia să părăsească imediat teritoriul ungar, lucru care a fost criticat de mai multe ţări vecine, a informat miercuri portalul Hvg, care a citat Direcţia Generală a Serviciilor Penitenciare Naţionale, transmite EFE.

Guvernul ultranaţionalistului Viktor Orban a decis în aprilie anul trecut că traficanţii de persoane care nu au comis alte delicte ar putea scăpa de închisoare dacă părăsesc Ungaria în termen de trei zile. Executivul de la Budapesta a justificat măsura prin aceea că închisorile sunt suprapopulate şi costul întreţinerii acestor infractori este ridicat.

Trei luni mai târziu, Comisia Europeană (CE) a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei pentru această măsură, considerând că nu includea niciun mecanism pentru a verifica dacă cei condamnaţi îşi mai ispăşesc pedeapsa în ţările lor de origine.

Austria, care se învecinează cu Ungaria, a protestat, considerând că această eliberare reprezenta o ameninţare de securitate. Marea majoritate a refugiaţilor şi imigranţilor care intră ilegal în Ungaria îşi continuă apoi drumul către Austria, pentru a scăpa de mizeria şi războiul din ţările lor de origine din Asia sau Africa.

Teoretic, Guvernul Ungariei menţine o politică foarte restrictivă împotriva imigranţilor. În ciuda acestor măsuri, atât Austria, cât şi Slovacia vecină au semnalat intrarea pe teritoriul lor a sute de imigranţi ilegali dinspre Ungaria, prima ţară membră a zonei Schengen pe aşa-numita rută balcanică prin care refugiaţii ajung în Uniunea Europeană.

Citit 521 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2024 17:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.