Proteste după vandalizarea icoanei cu ”Sfântul” Stalin

Proteste după vandalizarea icoanei cu ”Sfântul” Stalin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un protest de amploare a avut loc sâmbătă la Tbilisi pentru a cere o pedeapsă aspră pentru o activistă acuzată că a distrus o icoană religioasă înfăţişându-l pe Iosif Stalin, recent instalată în capitala georgiană, relatează Reuters.

Se presupune că femeia a stropit marţi cu vopsea icoana, care era expusă în principala catedrală din oraş, într-un act de protest care a scos la iveală diviziunile profunde din Georgia cu privire la moştenirea lăsată de fostul dictator sovietic în ţara sa natală.

Potrivit BBC, Nata Peradze a publicat o înregistrare video în care arunca cu vopsea pe icoană şi a declarat că protestează împotriva a ceea ce ea consideră a fi o glorificare a unui tiran. "Stalin mi-a ucis întreaga familie, a insuflat teroare şi frică, nu a fost un erou", a declarat ea.

Mii de credincioşi ortodocşi şi susţinători ai mişcării ultraconservatoare pro-ruse Alt-Info s-au adunat sâmbătă în faţa parlamentului ţării, înainte de a mărşălui prin oraş în direcţia catedralei.

Icoana înfăţişează scene din viaţa Sfintei Matrona, o sfântă ortodoxă rusă, şi într-una dintre ele poate fi văzută binecuvântându-l pe Stalin, născut în Georgia, un ateu declarat, care a reprimat violent religia în Uniunea Sovietică.

Poliţia a deschis o anchetă pentru "huliganism mărunt" şi a interogat-o pe femeia care a deteriorat icoana.

În declaraţia sa, Patriarhia Georgiei a spus că o icoană ar putea înfăţişa "poveşti reale legate de viaţa unui sfânt, inclusiv conducători şi oameni obişnuiţi, eretici şi persecutori ai credinţei creştine". "Cu toate acestea", a adăugat instituţia, "acest lucru nu înseamnă deloc că imaginea glorifică aceste figuri sau le atribuie vreo demnitate".

Citit 418 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2024 16:25

1 comentariu

  • postat de Das
    Duminică, 14 Ianuarie 2024 18:12
    84.117.46.***
    Stalin a fost evreu nascut in Georgia! Acesta a fost ateu si asta nu ar deranja numai ca a fost cel mai mare criminal din istorie intrecandu-l si pe Hitler! Hitler ura evreii ! Evreii uras Hamas ! Hamas urasc evreii iar romanii se bat intre ei de 33 ani !
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.