Avalanșă de cereri rusești pentru cetățenia moldovenească

Avalanșă de cereri rusești pentru cetățenia moldovenească
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Autorităţile din Republica Moldova au declarat că întâmpină dificultăţi în gestionarea creşterii abrupte a numărului de cereri de acordare a cetăţeniei moldoveneşti pentru ruşi, transmite Reuters.

''Ca urmare a valului de cereri pentru cetăţenia moldovenească, agenţia îi solicită guvernului să extindă la şase luni durata limită pentru examinarea cererilor'', comparativ cu 20 de zile în prezent, a explicat agenţia guvernamentală de la Chişinău care se ocupă de cetăţenie şi emiterea de paşapoarte. ''Situaţia geopolitică din regiune creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creştere a numărului de persoane care caută să obţină cetăţenia moldovenească'', a adăugat instituţia citată.

Aceasta a menţionat că 70 la sută din solicitanţi sunt cetăţeni ruşi şi 20 la sută cetăţeni ucraineni, fără a preciza numărul acestora. Guvernul pro-european de la Chişinău a denunţat invazia rusă în Ucraina, începută în februarie 2022. Populaţia Moldovei din perioada sovietică, de 4,3 milioane persoane, a scăzut la circa 2,5 milioane - fără a lua în calcul populaţia de enclava Transnistria, condusă de separatiştii pro-ruşi - în contextul în care aproximativ un milion de cetăţeni au părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune.

Moldova post-sovietică a dezvoltat relaţii strânse cu România, stat membru al Uniunii Europene, pe baza istoriei şi a limbii române comune. În plus, cetăţenii moldoveni care pot face dovada că strămoşii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca parte a acesteia să fie inclusă de Uniunea Sovietică în 1940 sunt eligibili să solicite cetăţenia română şi astfel cetăţenia UE, adaugă agenţia de presă britanică.

Citit 455 ori Ultima modificare Marți, 16 Ianuarie 2024 17:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.