Parlamentul turc va dezbate aderarea Suediei la NATO

Parlamentul turc va dezbate aderarea Suediei la NATO
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dezbaterea privind ratificarea aderării Suediei la NATO a fost inclusă, marți, pe agenda Parlamentului turc, a anunţat postul privat CNN Turk, citat de France Presse. Informaţia a fost confirmată pentru Reuters de trei surse parlamentare de la Ankara. Alte mass-media relatează despre un vot mai târziu în cursul acestei săptămâni. Totuşi, Reuters scria despre un posibil vot chiar în cursul zilei de marţi.

Comisia de politică externă a Parlamentului turc a aprobat luna trecută ratificarea, dar mai trebuie să se pronunţe şi plenul, înainte ca protocolul să fie semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţă. Ankara a invocat lipsa de cooperare a Guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă, iar Budapesta le reproşează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa Guvernului conservator condus de Viktor Orban.

Într-o declaraţie de luna trecută, preşedintele Erdogan a adăugat drept condiţie pentru ratificarea aderării Suediei la NATO aprobarea de către Congresul SUA a livrării unor avioane de vânătoare F-16 către Turcia. Administraţia preşedintelui american Joe Biden nu este ostilă  furnizării acestor avioane, dar Congresul de la Washington a blocat până în prezent tranzacţia din motive politice. După o întrevedere avută recent cu ministrul turc de Externe Hakan Fidan, secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că se aşteaptă ca Turcia să ratifice aderarea Suediei la NATO în "săptămânile următoare".

Citit 325 ori Ultima modificare Marți, 23 Ianuarie 2024 17:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.