Acorduri energetice, la schimb cu oprirea migrației

Acorduri energetice, la schimb cu oprirea migrației
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Acorduri energetice în schimbul opririi migraţiei: Giorgia Meloni le va propune în weekend ţărilor africane un "new deal" pentru continent, o abordare pe care ea o numeşte "de la egal la egal", scrie AFP, care menţionează în acelaşi timp că, potrivit criticilor premierului italian, există un drum lung de parcurs de la intenţii la fapte.

După ce a venit la putere în 2022, pe o agendă antimigranţi, şefa Guvernului de la Roma speră să facă din Italia o punte între Europa şi Africa, asigurând pentru prima noi rute de aprovizionare cu energie şi, pentru a doua, investiţii masive.

Liderii multor ţări africane, a căror listă nu a fost încă anunţată, sunt aşteptaţi la Roma pentru un summit care va avea loc de duminică până luni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi reprezentanţi ai agenţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ai Băncii Mondiale vor fi prezenţi. Meloni urmează să-şi prezinte "Planul Mattei", numit după Enrico Mattei, fondatorul Eni (gigantul energetic de stat al Italiei), care în anii 1950 a susţinut o relaţie de cooperare cu ţările africane, ajutându-le să-şi dezvolte resursele naturale.

Citit 399 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2024 15:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.