„Navă doar cu musulmani la bord”

„Navă doar cu musulmani la bord”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Navele comerciale din Marea Roşie au început să utilizeze soluţii inovative în încercarea de a evita să fie atacate de rebelii houthi, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Un exemplu este nava de transport de animale vii „Cattle Force”, care a făcut apel la rebelii houthi în calitatea lor de coreligionari, pentru a-şi asigura trecerea în siguranţă prin Marea Roşie. Duminică, pe măsură ce se apropia de strâmtoarea Bab el-Mandeb, nava a schimbat semnalul său de destinaţie, care este vizibil pe internet pentru majoritatea navelor, dintr-un port irakian în expresia: „Toţi membrii echipajului sunt musulmani”.

Luni dimineaţă, după ce a trecut în siguranţă prin strâmtoarea Bab el-Mandeb, nava a revenit la semnalul de destinaţie anterior, respectiv portul irakian Umm Qasr, potrivit datelor analizate de Bloomberg. Această modificare este destinată a transmite un mesaj către rebelii houthi, care susţin că vizează navele care au legături cu Israelul şi aliaţii săi, pentru a-i presa să pună punct războiului din Gaza.

Anterior, navele comerciale au semnalat destinaţii precum „Nicio legătură cu Israelul”, pentru a evita să fie ţintite de rebelii Houthi. Prin Canalul Suez, aflat la capătul Mării Roşii, trece între 12% şi 15% din comerţul mondial cu bunuri şi între 25% şi 30% din transportul maritim de containere.

Pentru Uniunea Europeană, în 2022, aproximativ 23% din totalul bunurilor importate au venit prin intermediul navelor din Asia şi marea majoritate a acestor nave a trecut prin Canalul Suez.

Citit 637 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2024 16:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.