Fostul președinte francez Sarkozy, condamnat definitiv

Fostul președinte francez Sarkozy, condamnat definitiv
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat miercuri în apel la un an de închisoare, din care şase luni cu suspendare, iar partea cu executare ar putea s-o efectueze la domiciliu, sub supraveghere electronică. Sentinţa a fost dată în dosarul privind finanţarea ilegală a campaniei sale electorale pentru alegerile pe care le-a pierdut în anul 2012, relatează AFP, Reuters şi Agerpres.

În septembrie 2021, el a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu executare pentru depăşirea plafonului legal al cheltuielilor de campanie. Investigaţiile au relevat că, pentru acoperirea cheltuielilor electorale ale lui Sarkozy de aproape 43 de milioane de euro, peste plafonul legal de 22,5 milioane, colaboratori ai săi au apelat la un sistem de facturare dublă prin care mare parte din costurile mitingurilor sale electorale au fost direcţionate către partidul său.

Spre deosebire de celelalte persoane judecate în acelaşi dosar, denumit „Bygmalion”, compania responsabilă de mitingurile lui Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte nu a fost inculpat pentru acel sistem de facturare fictivă. Avocatul său a susţinut permanent în timpul procesului că Sarkozy „nu a avut niciodată cunoştinţă de depăşirea” plafonului legal de cheltuieli de campanie.

Preşedinte între anii 2007 şi 2012, Sarkozy este acuzat, într-un alt dosar, că şi-a finanţat campania electorală din anul 2007 cu ajutorul unui comision confidenţial de 50 de milioane de euro primit din partea fostului preşedinte libian Muammar Gaddafi, comision obţinut în cadrul unui contract prin care Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet.

Citit 561 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Februarie 2024 17:26

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de pentru Gigel!
    Joi, 15 Februarie 2024 08:58
    5.2.209.***
    Am ajuns ca plimbatul cu avioane sa deranjeze opinia publica. Revolutia, apoi marea privatizare, distrugerea si vanzarea industriei, a flotei...astea nu au contat? Uitam cam repede...
    0
    4
  • postat de Gigel
    Miercuri, 14 Februarie 2024 19:02
    5.13.157.***
    La noi cand vom vedea asa ceva? La cat s-a plimbat dulapul cu avioane private ...
    1
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.