Comisia Europeană va propune achiziții militare comune

Comisia Europeană va propune achiziții militare comune
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că va propune în următoarele săptămâni promovarea achiziţiilor militare comune, în cadrul primei strategii industriale comunitare de apărare, similare cu cele realizate pentru cumpărarea de vaccinuri anticoronavirus sau de gaze naturale, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia, informează EFE.

"Ameninţarea războiului poate nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Nu trebuie să exagerăm riscurile războiului, dar trebuie să ne pregătim pentru ele", a spus Von der Leyen, într-o dezbatere în Parlamentul European, la Strasbourg.

Politiciana germană a apreciat că, având în vedere riscurile la adresa securităţii şi instabilitatea crescută din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina sau a conflictului din Gaza, Europa trebuie să "cheltuiască mai mult, să cheltuiască mai bine, să cheltuiască european", motiv pentru care va prezenta în curând diferite propuneri în cadrul primei strategii industriale de apărare a UE.

Potrivit lui Von der Leyen, strategia se va concentra, ca şi programul european de investiţii în apărare care o va însoţi, pe acordarea de prioritate licitaţiilor militare comune. "La fel cum am făcut cu vaccinurile sau gazele naturale. Acest lucru ne va ajuta să reducem fragmentarea şi să creştem interoperabilitatea", a indicat ea.

Von der Leyen a spus că, pentru a face acest lucru, va fi necesar să "transmitem colectiv un semnal puternic industriei", aşa că vor studia cum să înlesnim acordurile de cumpărare în avans, în care să fie oferite garanţii companiilor referitoare la comenzi stabile şi predictibilitate pe termen lung. Preşedinta Executivului European a subliniat că vor fi identificate proiecte europene de apărare care au un interes comun, pentru a "concentra eforturile şi resursele acolo unde au cel mai mare impact şi valoare adăugată".

"Şi ne vom concentra pe inovare, pentru a ne asigura că Europa are acel avantaj în noile tehnologii pe care le vedem implementate în întreaga lume în diferite conflicte", a afirmat ea.

Von der Leyen a anunţat, de asemenea, crearea unui birou de inovare în apărare la Kiev, care va "aduce Ucraina şi mai aproape de Europa şi va permite tuturor statelor membre să profite de experienţa Ucrainei pe câmpul de luptă şi de cunoştinţele acesteia în domeniul inovaţiei industriale în apărare". Ea a recunoscut că realizarea acestui pas pentru apărarea europeană va necesita, mai presus de toate, "o nouă mentalitate" din partea instituţiilor, industriei şi investitorilor.

Şefa Executivului European şi-a exprimat încă o dată sprijinul pentru numirea în viitoarea Comisie Europeană din noiembrie - pe care doreşte să o prezideze din nou - a unui comisar pentru Apărare.

Von der Leyen a mai spus că a venit momentul să se discute despre utilizarea profiturilor extraordinare din activele ruseşti îngheţate de sancţiunile europene pentru achiziţionarea în comun de echipamente militare pentru Ucraina. Modalitatea de folosire a activelor statului rus care au fost îngheţate după ce Rusia a lansat invazia din Ucraina în urmă cu doi ani este subiectul unor discuţii intense şi ridică întrebări juridice spinoase. Opţiunea confiscării acestor fonduri trezeşte puternice reticenţe în cadrul celor 27, dar UE lucrează la modalităţi de utilizare a veniturilor generate de acestea. "Cu sau fără sprijinul partenerilor noştri, nu putem lăsa Rusia să câştige", a insistat preşedinta Comisiei Europene.

Citit 286 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Februarie 2024 16:26

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Ion
    Miercuri, 28 Februarie 2024 17:28
    5.13.134.***
    Aceeasi mentalitate si retorica ca si in pandemie: sa comandam vaccinul la comun! - acum sa comandam armament la comun! Penibil!
    1
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.