Discuții secrete între ofițerii germani, interceptate de ruși

Discuții secrete între ofițerii germani, interceptate de ruși
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Kremlinul a denunţat luni "implicarea directă" a Occidentului în Ucraina, după difuzarea pe reţelele sociale a unei discuţii între câţiva ofiţeri germani de rang înalt, având ca subiect livrarea de arme, mai precis rachete Taurus, Ucrainei, transmit AFP şi Reuters.

O înregistrare audio a unei reuniuni în videoconferinţă între ofiţeri germani de rang înalt a fost difuzată vineri pe reţelele sociale din Rusia. În această conversaţie, participanţii vorbesc în principal despre ipoteza de a livra Kievului rachete Taurus cu rază lungă, de fabricaţie germană, despre ce ar fi necesar pentru ca forţele ucrainene să le poată utiliza pentru a lovi podul de peste strâmtoarea Kerci şi despre impactul lor eventual. Înregistrarea audio are 38 de minute, iar pe parcursul ei unul din participanţi a subliniat că ar fi nevoie de 10-20 de rachete pentru a dărâma podul Kerci.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, videoconferinţa a avut loc pe platforma publică WebEx şi nu pe o reţea internă ultrasecurizată a Luftwaffe (forţele aeriene germane). Unul dintre ofiţeri se afla într-un hotel din Singapore şi este posibil ca în camera respectivă să fi fost plantate microfoane, afirmă anumite canale media.

Ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, a fost convocat luni la Ministerul de Externe rus, de unde a plecat fără a da declaraţii, potrivit agenţiilor de presă ruse.

"Înregistrarea însăşi dovedeşte că, în interiorul Bundeswehrului, sunt discutate în mod substanţial şi concret planuri de a lansa atacuri asupra teritoriului rus. Aceasta nu necesită nicio interpretare juridică. Totul este mai mult decât evident", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Trebuie să aflăm dacă Bundeswehrul (armata germană - n.r.) face aceasta din proprie iniţiativă. Apoi întrebarea este: cât de controlabil este Bundeswehrul şi cât de mult controlează (cancelarul Olaf) Scholz situaţia? Sau dacă este parte a politicii Guvernului german", a spus Peskov. "Ambele (scenarii) sunt rele. Ambele subliniază încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din jurul Ucrainei".

Sâmbătă, Berlinul a confirmat că înregistrarea este autentică şi că fusese "interceptată". Conţinutul său este foarte stânjenitor pentru Germania, dat fiind că Berlinul refuză oficial să trimită rachete Taurus Kievului, invocând riscul escaladării conflictului.

În ceea ce-l priveşte, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat duminică pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să "destabilizeze" Germania cu această înregistrare. La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a promis o anchetă "foarte aprofundată" şi "foarte rapidă" privind această scurgere de informații. De asemenea, a exclus luni posibilitatea de a înarma Ucraina cu rachete cu rază lungă Taurus dacă este nevoie de implicarea militarilor germani pentru a ajuta la operarea lor, transmite Reuters. "Nu poţi să livrezi un sistem de armament care are o rază foarte lungă de acţiune şi să nu te gândeşti cum poate avea loc controlul asupra acestui sistem de armament", a afirmat Scholz. "Şi, dacă vrei să ai control, iar acesta este posibil doar dacă sunt implicaţi militari germani, atunci este exclus din punctul meu de vedere", a mai spus cancelarul.

Germania a rezistat până acum presiunilor de a trimite în Ucraina rachete Taurus, cu raza de acţiune de 500 km, de teama de a nu fi atrasă într-o confruntare directă cu Rusia.

Citit 337 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2024 15:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.