Cursuri de limba română pentru găgăuzi

Cursuri de limba română pentru găgăuzi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Găgăuzii trăiesc în Republica Moldova, însă nu vorbesc limba oficială, româna. În regiunea autonomă Găgăuzia, domină limba rusă, situaţie pe care guvernul pro-european de la Chişinău doreşte să o schimbe, oferind cursuri gratuite de limba română, relatează AFP. Cei 135.000 de locuitori ai Găgăuziei, ai căror strămoşi sunt ortodocşi care au fugit din Imperiul Otoman pentru a se instala în zonă în secolul al XIX-lea, vorbesc găgăuza, o limbă turcică pe cale de extincţie, dar mai ales limba rusă, ceea ce le dă acces în special la informaţii răspândite de Kremlin.

Prin urmare, limba este un punct nevralgic al războiului, potrivit preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care şi-a întors ferm ţara spre Uniunea Europeană, obţinând în decembrie anul trecut deschiderea negocierilor oficiale de aderare. Din vara lui 2023, cursuri de limba română sunt propuse adulţilor de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Succesul a început să se vadă: după peste 6.500 de înscrişi la curs anul trecut, guvernul a înregistrat "un număr record de candidaturi" pentru ediţia din 2024 a acestui program destinat debutanţilor, cu 13.000 de solicitanţi pentru 5.000 de locuri. Găgăuzia se plasează pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de cereri pentru cursuri de limba română, după capitala Chişinău.

Citit 440 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2024 18:25

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de John
    Miercuri, 13 Martie 2024 16:18
    213.233.85.***
    Propaganda ieftina. O (zero) barat. Dupa 30 de ani "le oferi gratuit"... invatamantul public in R Moldova e contracost?
    0
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.