Secretarul general NATO, în țările din Caucaz

Secretarul general NATO, în țările din Caucaz
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încheiat marţi o vizită de trei zile în cursul căreia a purtat discuţii cu liderii Azerbaidjanului, Georgiei şi Armeniei, foste republici sovietice, pe care Moscova le consideră şi astăzi ca făcând parte de pe orbita sa.

"Este puţin probabil ca încercările NATO de a-şi extinde influența şi prezenţa (în Caucazul de Sud) să contribuie la stabilitate", a declarat drept reacție purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Georgia, ale cărei regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia au pe teritoriul lor trupe ruseşti, şi-a declarat de mult timp intenţia de a deveni într-un final membră a NATO, în timp ce Azerbaidjanul are legături strânse cu Turcia, stat care face parte din NATO.

Armenia, până de curând cel mai apropiat aliat al Rusiei în Caucazul de Sud, are relaţii tensionate în ultimii ani cu Moscova, din cauză că Erevanul consideră că Rusia nu a apărat-o de Azerbaidjanul vecin. Armenia a spus în repetate rânduri că nu sprijină războiul Moscovei în Ucraina şi a trimis ajutor umanitar la Kiev, suscitând furia Rusiei.

Citit 369 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2024 16:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.