Israelul "nu are dreptul moral" de a opri războiul din Gaza

Israelul "nu are dreptul moral" de a opri războiul din Gaza
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ministrul Apărării israelian, Yoav Gallant, a declarat, în timpul unei vizite oficiale la Washington, că Israelul nu are dreptul moral de a opri războiul din Fâşia Gaza şi a adăugat că ţara sa va lupta "pretutindeni" cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, informează EFE.

"Nu avem niciun drept moral să oprim războiul, cât mai sunt ostatici ţinuţi în Gaza", a afirmat oficialul citat, în declaraţii distribuite de Ministerul Apărării al Israelului. "Vom acţiona împotriva Hamas pretutindeni, chiar şi în locuri în care nu am fost încă", a adăugat el, referindu-se, fără a menţiona explicit, la Rafah, unde se refugiază peste un milion de oameni.

Gallant a insistat că acesta este mesajul pe care urma să-l transmită consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jack Sullivan, cu care avea programată o întâlnire în capitala SUA.

Separat, biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a calificat marţi drept "delirante" solicitările formulate de Hamas, care cere o încetare a focului "integrală" şi retragerea trupelor israeliene din enclava palestiniană, în schimbul încheierii unui armistiţiu şi a eliberării ostaticilor pe care îi deţine.

"Poziţia Hamas demonstrează în mod clar că nu este interesată să continue negocierile pentru a ajunge la un acord şi este o dovadă nefericită a răului făcut de decizia Consiliului de Securitate" al ONU. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni, după mai bine de cinci luni de război între Israel şi gruparea islamistă Hamas, prima sa rezoluţie prin care cere o "încetare imediată a focului" în enclava palestiniană, un apel blocat de mai multe ori de Statele Unite, care de data aceasta s-au abţinut. Pe fondul acestei situaţii, premierul Netanyahu a cerut echipei sale de negociatori, aflată la Doha, să se întoarcă în Israel.

Gruparea islamistă palestiniană i-a informat luni seară pe mediatori - Qatar, Egipt şi SUA - că impune din nou condiţiile pe care le mai ceruse într-o rundă anterioară de negocieri, după ce în acest sfârşit de săptămână la Doha au avut loc discuţii indirecte între părţi, în speranţa ajungerii la un acord.

Delegaţia israeliană, condusă de şeful Mossadului, David Barnea, a pus pe masă un nou proiect de acord, conceput împreună cu Statele Unite - directorul CIA, William Burns, se afla şi el la Doha - şi aştepta un răspuns al Hamas, care a fost negativ. "Hamas a respins încă o dată o propunere care avea sprijinul american şi şi-a reiterat cererile extreme: încheierea imediată a războiului, retragerea completă a forţelor israeliene din Fâşia Gaza şi permanenţa la putere pentru a putea repeta din nou şi din nou masacrul din 7 octombrie", a acuzat guvernul israelian.

Israelul a subliniat că nu se va supune "cererilor delirante" ale Hamas şi că va continua să opereze în Fâşie pentru a-şi atinge toate obiectivele de război: "eliberarea tuturor persoanelor răpite, distrugerea capacităţilor guvernamentale şi militare ale Hamas şi asigurarea faptului că Gaza nu mai reprezintă o ameninţare pentru Israel''.

La rândul său, gruparea islamistă a declarat într-un comunicat că noua propunere americană nu satisface "cerinţele de bază ale poporului palestinian şi ale rezistenţei".

Citit 438 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2024 15:47

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de marr
    Marți, 26 Martie 2024 20:54
    86.124.202.***
    Sa inteleg ca e moral sa alungi-omori ZECI-DE-MII de palestinieni ( oameni facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu)? Asa ,ca tot e vorba / Israel-Popor Ales . 1137 victime (atacul terorist hamas) vs. 17.500-30.000 civili palestinieni morti in Bombardamente . Holocaust ,numai cand le convine.
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.