Polonia, dispusă să găzduiască arme nucleare NATO

Polonia, dispusă să găzduiască arme nucleare NATO
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Preşedintele polonez a declarat luni că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, din care Polonia face parte, decide să îşi întărească flancul estic, în faţa desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină, informează AFP.

"Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem", a declarat Andrzej Duda, pentru cotidianul Fakt.

Şeful statului polonez, care se află în prezent în Canada, după o vizită în SUA, unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja "de o perioadă de timp" obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA. "Am abordat deja acest subiect de mai multe ori", a declarat Duda. În martie, el a avut o întrevedere cu omologul său american, Joe Biden.

Potrivit lui Duda, "Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad" şi "este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus", două teritorii care se învecinează cu Polonia. În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare.

În timpul summitului de la Vilnius din 2023, aliaţii au reafirmat că NATO va face "tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacităţile sale nucleare şi să actualizeze procesul său de planificare".

Citit 198 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2024 16:38

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Put inhuy Lo
    Marți, 23 Aprilie 2024 09:32
    188.247.134.***
    Moare peskov de ciuda. De parca asta nu s-ar traduce in cresterea pierderilor pentru rusi, facand razboiul asta dement si mai inutil pentru ei. E stiut ca razzia nu va mai fi o amenintare multi ani de aici incolo, suficient pentru NATO sa se aduca la zi, militar, acum ca au vazut ce inseamna razzia
    0
    6

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro