Scurtează, Doamne, iarna!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştiţi ce se spune: boală lungă, moarte sigură. Ei uite, Apaterm şade pe năsălie de pe vremea fostului primar Dumitru Nicolae, când fostul director George Cubasa i-a cerut insolvenţa, bocitoarele îi cântă prohodul, dar când să-i tragă capacul la sicriu, iaca „muribundul” dă din picioare! Şi se încăpăţânează să sufle! Şi să se îngroape şi mai mult în pierderi, evident, cu sprijinul neprecupeţit al rău-platnicilor. Scuze celor sensibili pentru umorul morbid, dar de când falimentul Apaterm e ca un meci de ping-pong pe masa justiţiei, exact la această concluzie am ajuns. Apaterm stă să moară, dar e ţinută artificial în viaţă şi, anual, i se pompează bani de la bugetul local pentru subvenţie şi pierderi. Şi, pentru a doua iarnă la rând, gălăţenii bun-platnici riscă să rămână în frig!

Cinic, am putea că gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare sunt deja „antrenaţi” să supravieţuiască la temperaturi joase. De ani buni! Şi nu vorbesc de vremurile de tristă ori nostalgică amintire, când li se spunea să mai pună o haină pe ei dacă le e frig în case. Vorbesc de iernile recente, când autorităţile făceau şedinţe lungi, dar oamenii tremurau în case, iar copiii dârdâiau în şcoli. Acum, situaţia e şi mai gravă. Au dârdâit înfofoliţi ca mumiile Egiptului nu doar rău-platnicii, ci şi gălăţeni cu facturile plătite la zi. Evident, au tremurat din cauza vecinilor rău-platnici, dar şi pentru că autorităţile n-au găsit nicio soluţie ca să-i separe. Şi mai revoltător, bieţii oameni nu pot apela la alternative civilizate de încălzire - centrale termice - pentru că locuiesc în zonele unitare, unde debranşarea e interzisă.

Vestea bună este că iarna este, calendaristic vorbind, pe final. Vestea proastă este că nu e suficient de cald ca să nu mai aibă nevoie de agent termic. Iar vestea şi mai proastă este că Electrocentrale a început să scadă parametrii agentului termic furnizat către Apaterm şi, ca efect, caloriferele se răcesc. Sau, mai bine spus, nu se mai încălzesc. Şi ale celor bun-platnici, şi ale celor rău-platnici.

Situaţia nu e deloc o surpriză. Încă de pe 29 ianuarie, primarul Marius Stan anunţa, chiar după şedinţa în care s-a aprobat Strategia de Termoficare a Galaţiului, acest viitor sumbru, din cauza încasărilor mici la facturi. Încasările reduse ar părea paradoxale în condiţiile în care, tot anul trecut, autorităţile au scăzut preţul gigacaloriei prin creşterea subvenţiei. Culmea, această facilitate nu a făcut să crească încasările. Din contră! Pe principiul „Dacă tot intră în faliment, de ce să mai plătesc”, rău-platnicii au avut un motiv în plus să sară peste factura de căldură.

Bun, deci avem gigacalorie mai ieftină, dar unii n-o plătesc. Avem şi-o strategie de încălzire în sistem centralizat, dar nu prea ştim la ce ne foloseşte. Strategia riscă să rămână doar o interesantă poveste ştiinţifico-fantastică, dacă nu vom avea măcar acces la reţeaua primară de distribuţie a agentului termic. Care reţea e la CET, firmă, la rându-i, în insolvenţa vecină cu falimentul. Deci ajungem de unde am plecat. Între timp, Marius Stan vorbeşte despre investiţii într-un cazan al CET, situat în Ţiglina II. E frumos, dar ne-a mai vorbit o dată despre el şi anul trecut. Şi tot fără rezultat.

Una peste alta, singura speranţă a gălăţenilor legaţi de Apaterm (şi cu vecini nesimţiţi sau iresponsabili, adică rău-platnici) este să vină mai repede primăvara. Aşa că scurtează, Doamne, iarna!


Citit 1392 ori Ultima modificare Marți, 10 Februarie 2015 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.