TINERII ŞI ORAŞUL/ Cum te pregăteşti pentru o olimpiadă naţională

TINERII ŞI ORAŞUL/ Cum te pregăteşti pentru o olimpiadă naţională
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Olimpiada de limba franceză (care se va desfăşura anul acesta la Baia Mare) presupune mult efort atât din partea elevilor calificaţi, cât şi din partea profesorilor. Având în vedere timpul scurt dintre etapa judeţeană şi cea naţională, aproximativ o lună, pregătirea trebuie să fie intensă.

Fiecare elev calificat la etapa naţională este scutit timp de două săptămâni de orele de curs pentru a se putea ”dota” cu informaţiile necesare. Eu, personal, din cele două săptămâni, una o petrec la liceu, asistând la orele doamnei profesoare şi corectând cu ajutorul dumneaei ceea ce lucrez acasă. Pe cea de-a doua o petrec acasă, lucrând, dar şi odihnindu-mă.

Să gândeşti "pe franţuzeşte"

Pentru a fi pusă în temă cu toate cele cerinţele de nivel ridicat ale Olimpiadei de Limbă Franceză, rezolv modele de subiecte de la clasa a X-a, a XI-a şi a XII-a, deşi sunt abia în clasa a X-a.

Pe lângă toate acestea, lexicul trebuie îmbogăţit în permanenţă. De aceea, în acest scop traduc texte din franceză în română sau viceversa, câte unul sau mai multe pe zi. Este însă necesar să citesc mult în limba franceză, deoarece aşa pot observa particularităţi gramaticale şi de vocabular, îmi pot aduna argumente pentru eseurile de tip argumentativ şi, bineînţeles, pentru a-mi forma idei despre literatura franceză. Având experienţa etapei naţionale de anul trecut, acum ştiu că ceea ce caută profesorii corectori în lucrarea unui elev la ultimul subiect, cel care necesită stăpânirea regulilor şi lexicului din limba franceză, este tocmai ca elevul să-şi formeze ideile într-o manieră ”franţuzească”, particulară limbii scrise.

La corectarea ultimului subiect din cadrul Olimpiadei, profesorii mi-au explicat că mi-au scăzut puncte pentru că ”nu gândeam ca un francez”. Aşadar, astăzi lucrez tot felul de exerciţii, tipuri de compuneri (de la scrisori formale sau informale, articole, pagini de jurnal, postări pe bloguri, până la eseuri argumentative) şi fac lectură.

Mândria de a reprezenta judeţul

Din punct de vedere emoţional, eu sunt de părere că orice elev trăieşte impresia că ştie totul, şi totuşi că nu ştie nimic în comparaţie cu restul persoanelor calificate la această etapă. Eu am zilnic această impresie şi cred că ea e cea care mă motivează să muncesc.

Cu toate astea, sunt mândră că pot să-mi reprezint judeţul şi, nu în ultimul rând, colegiul şi sper ca punctajul meu să fie mai bun decât anul trecut şi, evident, direct proporţional cu munca mea şi a doamnei profesoare Prada Georgeta.

Pregătirea pentru etapa naţională a olimpiadei de limba franceză constă în rezolvarea tuturor tipurilor de exerciţii de gramatică, lexic, în scrierea cât mai multor feluri de compuneri, lectura, pregătirea ”spirituală” pentru ce va urma şi odihna foarte importantă pentru a putea face faţă cu succes stresului unei astfel de perioade încărcate.


CITEŞTE ŞI: Ambasadorii literaturii române, la CNVA

Citit 4189 ori Ultima modificare Luni, 30 Martie 2015 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.