Întreţinerea, o AFACERE PENALĂ/ Furturile ADMINISTRATORILOR înseamnă PUŞCĂRIE!

Întreţinerea, o AFACERE PENALĂ/ Furturile ADMINISTRATORILOR înseamnă PUŞCĂRIE!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Mai mulţi angajaţi ai asociaţiilor de locatari sau proprietari riscă să ajungă în spatele gratiilor * Deficienţele găsite sunt cercetate de Poliţie


Unul dintre principalele motive pentru care situaţia Galaţiului din punctul de vedere al încălzirii din iarna ce va veni este atât de neagră este legat de datoriile populaţiei. Faptul că oamenii nu plătesc se oglindeşte în situaţiile financiare ale Apaterm şi CET. Toate bune şi frumoase. Numai că nu doar gălăţenii sunt vinovaţi pentru modul în care se fac încasările. Lanţul incompetenţei şi al ilegalităţilor este strâns legat şi de administratori, de modul în care Primăria Galaţi a înţeles sau nu să-i controleze. Încet, dar sigur, acest lanţ poate fi rupt de organele statului, mai exact de Poliţie.

În acest moment, pe birou poliţiştilor de la Serviciul Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Galaţi se află patru dosare ce vizează direct modul în care lucrează administratorii asociaţiilor de proprietari.

Sesizări din primăvară

Cele patru dosare se află pe masa poliţiştilor încă din luna mai a acestui an, după ce Primăria şi Apatermul au dispus o serie de controale la asociaţiile de proprietari cu grad scăzut de încasare, asociaţii de proprietari cu datorii uriaşe către furnizorul de apă caldă şi căldură al Galaţiului.

Prima dintre cele patru asociaţii controlate este asociaţia 850, campioana absolută pe Galaţi în ceea ce priveşte datoriile  către Apaterm. În total, această asociaţie datorează către Apaterm 3.177.928,14 lei, din care datoria de bază este de 1.922.356,03 lei, restul reprezentând penalităţi. Potrivit celor de la Apaterm, în perioada aprilie 2014-septembrie 2014, această asociaţie, compusă din 272 de proprietari a virat în conturile societăţii 24154,9 lei, adică un procent infim din suma datorată. "Cu sprijnul Primăriei Galaţi, Serviciul Administrarea Asociaţiilor şi după multe intervenţii au fost ridicate o parte din  documentele financiar - contabile. Din verificarea chitanţelor, coroborat cu Registrul de Casă, s-au constatat următoarele: Registrul de Casă este completat eronat şi anume: încasările sunt înregistrate în locul plăţilor şi invers; Pentru perioada 22.08.2013 – 31.10.2013 nu există înregistrări în Registrul de Casă; Chitanţe falsificate, cu sume modificate sau înregistrate în Registrul de Casă în valori mai mici decât în realitate", se arată într-un comunicat al Apaterm.

Tot pe masa Poliţiei se află şi dosarul asociaţiei 710, din acelaşi cartier Micro 39. Cele 460 de apartamente ale acestei asociaţii au către Apaterm o datorie în valoare totală de 2.666.652 lei. Controlul celor de la Apaterm a constatat şi aici deficienţe cu iz penal. "S-au constatat diferenţe majore între totalul sumelor datorate de locatari conform evidenţei contabile a asociaţiei şi datoriile către furnizorii  S.C. APATERM S.A. şi S.C. APA CANAL S.A., care  la 31.12.2013, conform extraselor de cont, este de aproximativ 300.000 lei pentru debit,  sustragerea de sume de bani prin falsificarea unui chitanţier", mai notează Apaterm.

Cea de-a treia asociaţie aflată sub lupa oamenilor legii este asociaţia 534. Această asociaţie din cartierul Micro 20, compusă din 192 de apartamente, are o datorie către Apaterm ce se ridică la "doar" 989.234 lei. Aici problema este de altă natură. "Există un număr de 40 de chitanţe care au fost falsificate. Au fost înregistrate ca fiind anulate în registru de casă şi în realitate acestea au fost înlocuite cu chitanţe false ce totalizează suma de 13.477,53 lei", mai notează Apaterm-ul.

Ultima asociaţie din acest cvartet este asociaţia 372, din cartierul Micro 17. Această asociaţie are o datorie totală către Apaterm în valoare de 2.509.139 de lei. La această asociaţie s-au descoperit următoarele nereguli: "decontarea repetată a aceloraşi facturi şi în original şi în copie; chitanţe neoperate în fişele locatarilor sau operate cu alte valori decât cele de pe chitanţă; existenţa unor facturi şi bonuri fiscale pentru diverse reparaţii de subsol şi acoperişuri, care nu au fost luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere, şi nu au fost aprobate de  comitetul executiv sau de preşedintele  asociaţiei; debitorii mari nu sunt acţionaţi în judecată, ci doar notificaţi sporadic; soldurile din fişele locatarilor sunt incorect calculate; nu sunt calculate penalităţi şi nu sunt recuperate de la aceştia".

Investigaţie penală

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, aceste investigaţii au fost extinse, urmând ca oamenii legii să stabilească dacă doar administratorii se fac răspunzători pentru faptele ce se impută. "În acest moment, dosarele la care faceţi referire se află în lucru la colegii de la Serviciul de Investigare a fraudelor, aceştia făcând cercetări pentru fals, uz de fals şi înşelăciune", a declarat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, atât administratorii, cât şi posibilii lor complici, riscă pedepse cu închisoarea de la şase luni la cinci ani.

Citit 6664 ori Ultima modificare Duminică, 19 Octombrie 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.