Căldură cu ţârâita pentru gălăţeni. Războiul dintre CET şi Apaterm continuă

Căldură cu ţârâita pentru gălăţeni. Războiul dintre CET şi Apaterm continuă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Electrocentrale a început să reducă, marţi dimineaţă, 10 februarie, parametrii de furnizare a agentului termic, astfel că gălăţenii vor dârdâi în propriile locuinţe * Conducerea CET ameninţă cu sistarea căldurii, dacă Apaterm nu-şi plăteşte datoriile


Mii de familii din Galaţi riscă să rămână, peste doar câteva zile, fără căldură din cauza războiului dintre Electrocentrale (CET) şi Apaterm. Nemulţumită că Apaterm nu face eforturi pentru a-şi plăti datoriile, conducerea Electrocentrale a demarat, încă de ieri dimineaţă, procedura de reducere a parametrilor de furnizare a agentului termic, astfel că marţi gălăţenii au avut căldură în calorifere mai mult teoretic decât practic, fapt semnalat chiar de preşedintele unei asociaţii de locatari din oraş. "Nu avem nici apă caldă, nici căldură. Sunt oameni care au copii şi nu dispun de o altă sursă de încălzire. La ei nu se gândeşte nimeni? Ca anul acesta şi anul trecut nu a mai fost vreodată. Atâta bătaie de joc nu am văzut", ne-a spus, revoltat, Aurel Roşca, preşedintele unei asociaţii de locatari din I.C.Frimu.

Conducerea Electrocentrale afirmă că, în cazul în care nu ajunge la un consens cu şefii Apaterm, zecile de mii de gălăţeni ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire vor avea caloriferele aproape reci, întrucât CET va scădea la minimul tehnic parametrii agentului termic livrat către Apaterm. Următorul pas, însă, conform conducerii Electrocentrale, va fi sistarea agentului termic, iar asta s-ar putea întâmpla chiar pe 22 februarie. "Situaţia este gravă. Nu suntem plătiţi şi, din păcate, nimeni nu reacţionează, în ciuda faptului că am atenţionat în repetate rânduri. Riscăm să ne bage în faliment. Pe data de 21, dacă nu plătesc gazul, se întrerupe furnizarea", ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

Reprezentanţii Apaterm dau vina, în schimb, pe asociaţiile de locatari. „Plăţile reflectă direct încasările de la asociaţii”, ne-a spus Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al distribuitorului de apă caldă şi căldură.

Problemă tranşată şi nu prea

Ieri după-amiază, conducerea CET a avut o întâlnire cu cea a municipalităţii, găzduită de Primărie, însă nu s-a ajuns la un rezultat concret, ne-a spus Sinan Mustafa. „Decizia de reducere a parametrilor se menţine. De miercuri va fi şi mai accentuată”, a afirmat administratorul special al CET. Pentru ca gălăţenii să nu rămână fără căldură, Apaterm ar trebui, conform reprezentantului CET, să achite aproximativ 10 milioane de lei. „Avem peste 50 de milioane de încasat, dar suma avansată a fost de 10-12 milioane”, a precizat administratorul special al Electrocentrale.

Primarul face apel la populaţie să-şi plătească datoriile

La scurt timp de la încheierea întrevederii, primarul Marius Stan a anunţat că a luat act de faptul că CET a început reducerea parametrilor de furnizare a agentului termic şi le-a cerut gălăţenilor să-şi plătească datoriile. „Fac din nou apel la cei care nu şi-au plătit facturile să o facă acum, în al 12-lea ceas. În timp ce în majoritatea oraşelor din ţară s-a scumpit gigacaloria în această iarnă, la Galaţi s-a ieftinit de la 247 la 200 de lei. S-a făcut acest efort bugetar pentru a veni în sprijinul populaţiei, să-şi poată plăti facturile la căldură. Şi nu am cerut în schimb decât să se plătească la zi ceea ce se consumă”, a declarat primarul Marius Stan.


CITEŞTE ŞI: Avantajele CONTORIZĂRII individuale la CĂLDURĂ/ Primăria nu exclude o astfel de variantă

Citit 4320 ori Ultima modificare Marți, 10 Februarie 2015 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.