PROTESTE la poarta COMBINATULUI ArcelorMittal Galaţi, din cauza SALARIILOR PREA MICI (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

PROTESTE la poarta COMBINATULUI ArcelorMittal Galaţi, din cauza SALARIILOR PREA MICI (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii a două sindicate de pe platforma siderurgică s-au adunat să protesteze, nemulţumiţi de oferta patronatului privind noul Contract Colectiv de Muncă


Câteva sute de oameni s-au adunat, joi, 22 ianuarie, în faţa porţii de Est a Combinatului Siderurgic ArcelorMittal, pentru a protesta faţă de modul în care se derulează negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pe anul 2015. Câteva sute de membri ai Sindicatului "Solidaritatea" al Metalurgiştilor, ai Sindicatul U.P.D.E.S şi muncitori ce au ieşit din schimb la ora 15,00 şi-au strigat nemulţumirile, cu o zi înainte de a o nouă rundă de discuţii între patronat şi Sindicatul Siderurgistul AMG, singurul sindicat de pe platforma combinatului ce are reprezentativitatea legală pentru a participa la negocierile privind noul CCM.

"Ne dorim o creştere mult mai consistentă a salariilor, adică aproximativ 150 de lei. Ce au negociat cei de la Siderurgistul AMG, respectiv 30 de lei de la 1 ianuarie şi 40 de lei din vară, ni se pare o jignire adusă muncitorilor din Combinat. Din păcate, din cauza legii 63/2011, cei de la Siderurgistul AMG sunt singurii acceptaţi la aceste negocieri. Vrem să tragem un semnal de alarmă prin aceste proteste şi să arătăm că nu numai ei sunt prezenţi pe platforma siderurgică", a spus Dănuţ Blându, prim-vicepreşedintele sindicatului "Solidaritatea".

De asemenea, Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului "Solidaritatea", a completat: "Sindicatele care şi-au trimis reprezentanţii la aceste proteste reprezintă aproximativ 30-35 la sută dintre muncitorii din Combinat. Suntem şi noi o voce ce trebuie luată în seamă. Vrem să le dăm o supapă siderurgiştilor, să vadă că se pot face în continuare proteste pentru a li se respecta drepturile".

Protestul a durat aproximativ o oră şi jumătate. Unul dintre vorbitori, respectiv Iulian Cerbu, reprezentantul sindicatului "Forum", i-a îndemnat pe cei prezenţi să facă filmuleţe şi poze de la acest protest, pentru a-i lovi pe patroni în imagine. "Să punem aceste poze pe Facebook, să vadă şi cei din India ce se întâmplă la Galaţi", a spus sindicalistul.

Ce spune patronatul

Administraţia ArcelorMittal Galaţi, prin purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, a trimis un punct de vedere cu privire la protestele de ieri: "ArcelorMittal Galaţi reafirmă necesitatea încheierii Contractului Colectiv de Muncă, document care prevede creşterea salariilor şi a bonusurilor pentru toţi angajaţii - cu excepţia managerilor – faţă de contractul anterior.

Pentru muncitori, creșterea medie este de 7,3 la sută, iar pentru salariul de bază, este de 6 la sută. Compania nu poate fi de acord cu revendicările care nu reflectă realităţile economice și pot pune în pericol echilibrul fragil obţinut în ultimele luni. De aceea, va continua să acţioneze într-o manieră responsabilă. Pentru a nu afecta rezultatele operaţionale obţinute până în prezent, datorate efortului depus în ultimii ani de către angajaţi şi conducere şi - de asemenea - având în vedere necesitatea de a asigura sustenabilitatea activităţii noastre, poziţia administraţiei este că oferta aceasta este singura viabilă şi posibilă a fi sprijinită din punct de vedere financiar. Orice acţiune care ar putea întârzia sau afecta închiderea Contractul Colectiv de Muncă nu este în favoarea angajaţilor şi a companiei”.

În cursul zilei de vineri, 23 ianuarie, cu începere de la ora 10,00, are loc o nouă rundă de negocieri între patronat şi reprezentanţii sindicatului Siderurgistul AMG. După ultima întâlnire, din 20 ianuarie, sindicaliştii acuzau "indiferenţa" şi "rigiditatea" în negocieri a reprezentanţilor administraţiei şi avertizau că, dacă se va păstra aceeaşi linie, se va trece la noi forme de luptă sindicală pentru apărarea drepturilor salariaţilor.

 

Citit 3331 ori Ultima modificare Vineri, 23 Ianuarie 2015 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.