STELUȚA DUȚĂ, campioana crescută în orfelinate, se întâlneşte cu gălăţenii la KineDok

STELUȚA DUȚĂ, campioana crescută în orfelinate, se întâlneşte cu gălăţenii la KineDok
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pugilista Steluţa Duţă, multiplă medaliată, campioană europeană şi vicecampioană mondială, vine la proiecţia unui film documentar despre viaţa ei


Lecţie de viaţă, o expresie deloc „şablon” când este vorba de povestea pugilistei Steluţa Duţă, dimpotrivă. A devenit subiectul filmului documentar „Roboţelul de aur”, a cărui proiecţie va avea loc astăzi, de la ora 18.00, în Galaţi, la Muzeul de Arte Vizuale (str. Traian nr. 7, bloc V3, zona Pietei Centrale). Va fi un eveniment la care încărcătura educativă şi emoţională va fi amplificată semnificativ de prezenţa în sală a Şteluţei Duţă şi a antrenorului care pentru ea s-a numit „destin”, Constantin Voicilaş.

Stela Duţă a copilărit în orfelinate, pe străzi şi într-un azil de bătrâni, iar sportul i-a oferit o nouă viaţă, cu bucuriile câştigării a şase titluri de campioană europeană şi a trei de vicecampioană mondială.

Curajul l-a dobândit în casa de copii unde a crescut. A fost abandonată la naştere în maternitate, a crescut până la 7 ani în orfelinatul de la Râmnicu Sărat. Au urmat ani în Centrul de Plasament Buzău şi apoi în cel de la Stâlpu (jud. Buzău). Fire rebelă, a părăsit pentru câţiva ani centrul, fără să termine opt clase. A avut însă noroc cu preotul buzoian Mihail Milea, care i-a făcut loc în azilul de bătrâni pe care Fundaţia "Sfântul Sava" îl patrona la Câmpeni. A petrecut acolo trei ani, timp în care a ajutat bătrânii cazaţi acolo. Până la 18 ani, a stat la Câmpeni. A încercat alte câteva variante de reintegrare în centre de plasament, dar ajunsese deja la vârsta majoratului şi nu mai era loc pentru ea.

O clipă de inspiraţie i-a schimbat apoi viaţa total, când avea 20 de ani. Pe 7 ianuarie 2002, a bătut la uşa secţiei de box de la Clubul Sportiv Municipal din Buzău, unde a avut norocul să-l întâlnească pe antrenorul Constantin Voicilaş, cel care avea să-i devină mentor şi părinte.

În vestiarul sălii de box, o saltea şi lenjerie adusă de antrenor i-au devenit casă. A început antrenamentele la box şi peste mai puţin de trei luni obţinea prima medalie, argintul la Cupa României. Şi-a reluat şi şcoala pe care o abandonase, a absolvit Liceul cu Program Sportiv, iar performanţele sportive au început să se ţină lanţ, culminând cu cele nouă medalii de la campionatele europene şi mondiale. Îi lipseşte din palmares aurul mondial, având ghinionul de a fi contemporană şi în aceeaşi categorie de greutate cu Mary Kom (India), cea mai titrată pugilistă din lume în boxul amator, cu care a luptat de trei ori în finalele Campionatul Mondial.

Filmul "Roboțelul de aur" (România, 2015, regia: Mihai Dragolea, Radu Mocanu) are două premii internaţionale, obţinute anul trecut: Marele Premiu la Docuart Fest Bucureşti şi East Silver, în Cehia.

Citit 1503 ori Ultima modificare Joi, 23 Iunie 2016 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.