Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat

Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Dodon, suspendat de Curtea Constituțională. HAOS

O nouă zi de haos în Republica Moldova, ţară cunoscută pentru instabilitatea politică. Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie, în urmă cu puţin timp, pe preşedintele Igor Dodon şi a aprobat dizolvarea Parlamentului. De asemenea, Curtea Constituțională l-a desemnat pe premierul Pavel Filip drept președinte interimar, iar acesta a anunțat alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Decizia de suspendare din funcție a lui Igor Dodon  a fost luată după ce acesta a ignorat deciziile instituţiei şi nu a dizolvat Parlamentul, deşi acesta nu alesese un guvern în timpul prevăzut de lege. Sâmbătă seară, Legislativul a votat un nou premier, pe Maia Sandu, un nou Executiv şi o rezoluţie care declară Republica Moldova "stat capturat". CCM a invalidat însă acest Guvern.

Deputaţii au organizat o nouă şedinţă duminică dimineaţă, în pofida hotărârilor emise de CCM, care au invalidat activitatea parlamentară de sâmbătă şi care au dus la suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon, pentru faptul că nu s-a conformat deciziei CCM privind dizolvarea Parlamentului. După încheierea şedinţei parlamentare, Zinaida Greceanîi, şefa Parlamentului, a convocat şedinţa Biroului Permanent al Parlamentului, conform Unimedia.

Igor Dodon, obligat de CCM să dizolve Parlamentul

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova. Acesta a anunțat alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie.

Igor Dodon a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică pe teritoriul ambasadei Federaţiei Ruse care se află în Chişinău. Mai exact, a dormit în hotelul ambasadei care se află pe teritoriul diplomaţiei de la Moscova, scrie deschide.md. Publicaţia menţionată spune că preşedintele Rep. Moldova a dormit pe teritoriul rus, în aceeași zi în care Publika.md a făcut publice imagini în care Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă. În convorbirea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruşi, dar că de la 1 aprilie finanţarea a fost oprită.

Duminică, mii de oameni au participat, la Chișinău, la un miting convocat de partidul controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, PDM. Acesta cere alegerea unui nou președinte, relatează publika.md, citată de Mediafax. „A încercat (n.r.: Dodon) să federalizeze țărișoara noastră, să o împartă pe raioane, să o dea străinilor. Pentru că el a trădat poporul. După fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze și trebuie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate și alegerea unui nou președinte al Moldovei, din neamul nostru", a spus Vlad Plahotniuc, în timpul mitingului. Potrivit publika.md, la eveniment au participat mii de moldoveni.

Mai multe persoane, majoritatea simpatizanţi ai Partidului Democrat, au înnoptat în faţa Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Finanţelor, Guvernului, Parlamentului şi Curţii Constituţionale. Aceştia şi-au instalat corturi şi spun că vor protesta cât este nevoie. 

Guvernul României, apel la respectarea voinței cetățenilor

Guvernul României a făcut apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. La rândul său, Uniunea Europeană a îndemnat la calm, după deciziile luate de Parlamentul de la Chişinău şi în contextul evoluţiilor ulterioare, potrivit unei declaraţii semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe teme de politică externă, Maja Kocijancic. În declaraţie se subliniază că UE consideră că persoanele care au fost alese în mod democratic trebuie să găsească calea pe care să o urmeze Republica Moldova prin dialog. De asemenea, Uniunea Europeană aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată cu Uniunea Europeană, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul 'ŞOR' (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi. Negocierile dintre aceste partide nu au permis până în prezent formarea unei majorităţi, scrie Agerpres.

Citit 862 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2019 19:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.