Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Donald Trump pune capăt brusc negocierilor de pace cu talibanii, după atacul terorist de joi de la Kabul, în care a fost ucis şi un soldat american. În acelaşi atac, soldat cu 12 morţi, a murit şi un militar român. În ciuda acestui lucru, decizia este surprinzătoare, pentru că existau şansele încheierii unui acord istoric.
Preşedintele Statelor Unite a făcut anunţul pe Twitter, dezvăluind în acelaşi timp planul de a se întâlni duminică, „în secret”, cu liderii talibani şi cu preşedintele afgan, în America. Nu oriunde şi nu oricând, ci la Camp David, reşedinţa de vacanţă a preşedinţilor americani, cu trei zile înainte de 11 septembrie. Când a anulat întâlnirea „aceştia erau în avion în drum spre Statele Unite”, a precizat Donald Trump pe Twitter. Printre aceștia se numără și președintele Afganistanului. 
Atentatul de joi, revendicat de talibani, este cel mai recent dintr-o serie aproape zilnică. În noaptea de luni spre marţi, un atac cu maşină capcană în cartierul diplomatic din Kabul a distrus şi Ambasada României, un angajat al misiunii fiind ucis. Insurgenţii au continuat violenţele, deşi luni tocmai încheiaseră un acord de principiu cu emisarul american.
Administraţia Ashraf Ghani a transmis duminică, într-un comunicat citat de Reuters, că adevărata pace în Afganistan va fi posibilă când talibanii vor înceta violenţele şi vor avea discuţii directe cu guvernul. 
Începând cu anul 2001, de la începerea războiului, aproximativ 3.500 de membri ai forţelor coaliţiei internaţionale au murit în Afganistan, iar peste 2.300 au fost americani. În februarie 2019, Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis că peste 32.000 de civili au fost ucişi.

Citit 1001 ori Ultima modificare Duminică, 08 Septembrie 2019 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.