Avertisment al negociatorului-şef al UE pentru Brexit

Avertisment al negociatorului-şef al UE pentru Brexit

Ieşirea Marii Britanii fără acord, tot mai probabilă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat miercuri, la Strasbourg, că nu trebuie subestimate consecinţele unui Brexit fără acord şi a atenţionat că problemele implicate de ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar trebuie să fie soluţionate înainte ca viitoarea relaţie cu Londra să fie convenită, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Sfătuiesc pe toată lumea să nu subestimeze consecinţele - evident pentru Regatul Unit în primul rând, dar şi pentru noi - absenţei unui acord”, a spus Michel Barnier, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Potrivit oficialului european, acordul de divorţ, care se ocupă de drepturile cetăţenilor şi de frontiera irlandeză, precede un eventual acord privitor la relaţiile economice viitoare între Londra şi UE. „Dacă Regatul Unit iese fără un acord, doresc să vă reamintesc faptul că toate aceste chestiuni nu vor dispărea pur şi simplu. La aproape trei ani după referendumul privind Brexitul, nu ar trebui să ne prefacem că negociem”, a accentuat Barnier.

Este foarte posibil ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană în luna octombrie fără un acord, a declarat miercuri, la rândul său, ministrul finlandez pentru Afaceri Europene, Tytti Tuppurainen, relatează site-ul agenției Reuters. „Un Brexit fără acord este cel mai posibil scenariu”, a declarat oficialul finlandez, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE.

Actualul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019, cu sau fără un nou tratat. Parlamentul britanic, unde premierul Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu două săptămâni o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului, dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie. Johnson a susţinut însă că ar prefera să fie „mort într-un şanţ” decât să ceară o nouă amânare.

Londra respinge soluţia aşa-numită „plasă de siguranţă” („backstop”), inevitabilă, în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână „într-un spaţiu vamal unic” cu UE, dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.

Citit 1089 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2019 22:28

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro