Cinci condamnaţi la moarte, după asasinarea lui Khashoggi

Cinci condamnaţi la moarte, după asasinarea lui Khashoggi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un tribunal saudit a condamnat la moarte cinci persoane, găsite vinovate de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, anul trecut, a anunţat luni procuratura din Ryad, relatează BBC News. Alte trei persoane au fost condamnate la închisoare, a anunţat procurorul Arabiei Saudite, relatează Reuters. Saoud al Qahtani, un fost consilier al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, nu a fost inculpat, iar generalul Ahmed al Assiri, fostul număr 2 în serviciile de informaţii, a fost achitat, din lipsă de probe.

Khashoggi, un critic dur al Guvernului saudit, a fost asasinat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, de către o echipă de agenţi saudiţi. Potrivit procuraturii saudite, jurnalistul a fost ucis într-o „operaţiune scăpată de sub control”. Au fost acuzate 11 persoane, a căror identitate nu a fost dezvăluită.

O expertă ONU a conchis că este vorba despre o „execuţie extrajudiciară”. Raportoarea specială Agnes Callamard a îndemnat la anchetarea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, numit şi „MBS”, în asasinat. Prinţul a dezminţit orice implicare, însă a declarat, în octombrie, că în calitate de lider saudit îşi asumă întreaga responsabilitate. Procesul, care s-a desfăşurat cu uşile închise, nu respectă normele internaţionale, iar autorităţile saudite au „obstrucţionat o tragere la răspundere adevărată”, a denunţat ONG-ul de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch.

Citit 1327 ori Ultima modificare Luni, 23 Decembrie 2019 19:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.