Cinci ani de la atentatele care au zguduit Franţa

Cinci ani de la atentatele care au zguduit Franţa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Atacurile din 7-9 ianuarie 2015, începute cu masacrul de la "Charlie Hebdo" şi încheiate cu asaltul de la Hyper Cacher, păreau că aruncă Franţa într-o eră a ameninţării jihadiste. „Nimic nu va mai fi ca înainte”, spunea primarul Parisului, Manne Hidalgo, după ce două persoane înarmate i-au masacrat pe caricaturiștii de la revista satirică pariziană "Charlie Hebdo", notează France 24, citată de Mediafax.

Miercuri, 7 ianuarie 2015. Pe strada Nicolas Appert, la numărul 10, în al XI-lea arondisment al Parisului, echipa de la revista de satiră "Charlie Hebdo" se reuneşte pentru prima sa şedinţă de redacţie din an. Un zgomot, "pop, pop", întrerupe o glumă între desenatorul Charb şi cronicarul Philippe Lançon. Cu cagule pe feţe şi înarmaţi cu puşti de tip Kalaşnikov, fraţii Chérif şi Saïd Kouachi tocmai fac prima victimă, pe webmasterul Simon Fieschi, care va supravieţui. Cei doi atacatori strigă "Allah akbar". Pentru a se asigura că este acolo, ei îl strigă pe Charb, directorul săptămânalului satiric, ameninţat de ani de zile pentru că a publicat caricaturi cu Mahomed. Apoi trag în mulţime. Ieşind, jihadiştii strigă: "L-am răzbunat pe profetul Mahomed! Am ucis Charlie Hebdo!". În fuga care a urmat, ei continuă să semene moartea, împuşcând un poliţist, pe Ahmed Merabet. Bilanţul final: 12 morţi.

Franţa este marcată. "11 septembrie francez", titrează pe prima pagină "Le Monde", alături de fotografia unei mulţimi în care se detaşează o femeie care arată o pagină pe care sunt imprimate trei cuvinte simple "Je suis Charlie" ("Eu sunt Charlie"). Această ripostă verbală a fost concepută de către un grafician, în orele de imediat de după atac. Hashtagul #JeSuisCharlie se răspândeşte pe Twitter.

Joi, 8 ianuarie, dimineaţa, o tânără poliţistă, Clarissa Jean-Philippe, moare la Montrouge, în apropiere de Paris, sub gloanţele unui atacator cu faţa ascunsă de o cagulă, ceea ce sporeşte atmosfera de psihoză. În acelaşi moment, fraţii Kouachi sunt recunoscuţi de către administratorul unei staţii de alimentare cu benzină. Forţele RAID şi GIGN se mobilizează. O vastă zonă rurală, la 80 de kilometri nord-est de Paris, este verificată minuţios.

Catalogaţi drept „eroi jihadişti” de către postul de radio al organizaţiei Statul Islamic, fraţii Kouachi reapar vineri, 9 ianuarie 2015, dimineaţa, într-o tipografie la Dammartin-en-Goële şi sunt rapid încercuiţi de forţele de ordine.

La Poarta Vincennes din Paris, un bărbat înarmat cu armament automat şi explozivi pătrunde în miezul zile în supermarketul Hyper Cacher. Un angajat şi trei clienţi, toţi evrei, sunt omorâţi în timpul luării de ostatici. Bărbatul este şi autorul atacului armat comis cu o zi înainte la Montrouge. Este vorba despre Amédy Coulibaly, un infractor mărunt, în vârstă de 32 de ani, care l-a cunoscut pe Chérif Kouachi în închisoare. El afirmă că s-a „sincronizat” cu ucigaşii de la "Charlie Hebdo" şi că vrea să vizeze „evrei”. După-amiaza, la Dammartin, răsună detonări. Fraţii Kouachi sunt ucişi în timp ce încearcă să fugă. În acelaşi moment, este luat cu asalt Hyper Cacher. Coulibaly este împuşcat mortal de poliţie. Ostaticii ies din supermarket.

În seara de 11 ianuarie, imaginea masacrelor face loc celei a milioane de siluete strânse rânduri-rânduri şi feţelor noilor eroi: un tânăr musulman din Mali, Lassana Bathily, care a salvat ostatici evrei la Hyper Cacher, un poliţist musulman, Ahmed Merabet, ucis în numele islamului.

În ultimii cinci ani, soldații trupelor anti-teroriste implicați în operațiunea Sentinelle au devenit o prezență obișnuită pe străzile orașelor franceze. Nu mai puțin de 10.500 de militari au fost mobilizaţi pentru a asigura misiuni de protecţie pe teritoriul francez, după atentatele din ianuarie 2015.

La cinci ani de la atentate, un proces împotriva 24 de suspecți legați de atacul din redacția revistei "Charlie Hebdo" a fost deschis la Paris, notează RFI. Numai cinci dintre acuzați vor apărea în instanță, majoritatea celor absenți fiind considerați morți în Irak sau Siria. Este vorba despre 20 de bărbați și patru femei, cu origini în Franța, Maroc, Mauritania și Algeria, convertiți la ideologia jihadistă prin intermediul unor practicanți musulmani de la moscheea din Sevran.

Citit 1138 ori Ultima modificare Marți, 07 Ianuarie 2020 18:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.